Kaktusi lijepi, ali bodljikavi i opasni ako nema brige

Duž Šetališta Pet Danica brojni su kaktusi, naročito od tunela na Toploj prema Savini. Krase zidine i vise sa potpornih zidova, a već su i počeli da cvjetaju, pa su i redovno na slikama turista. Ipak, da li su kaktusi ukras ili opasnost Šetališta?

Herceg Novi je davne 2015. počeo izradu katastra zelenila, međutim taj posao nikada nije zavšen, pa je danas teško reći koliko je vrsta kaktusa u Herceg Novom.

Neki kaktusi zbog svojih plodova posebno su egzotični, čak i jestivi. Prelijepi su i ukusni ljubičasti plodovi „indijske smokve“, kaktusa koji je ovih dana počeo da cvjeta. Međutim, oni koji vole ove sočne plodove moraju dobro da pripaze dok ih beru, jer su puni sitnih bodlja. One se mogu izbjeći nošenjem rukavica.

Meksičkim kaktusima koji se spuštaju niz tunel, kada sazru, plodovi padaju na Šetalište. Osim što je ružno za vidjeti i opasno je, jer mogu da padnu na prolaznike i da ih ubodu taknke iglice. Dječica koju puste roditelji da slobodno trčkaraju Šetalištem često se zalete i dodiruju bodljikave plodove. Dešava se da im se iglice, ako jače pritisnu, zabodu u ruke i onda “avaj”.

Zabilježili smo i sliku velikog kaktusa na Savini, koji je zasađen iza klupe, ali se raširio i njegove bodlje okrenute su baš prema klupi. Ukoliko se dobro ne obrati pažnja, neko se takođe može ubosti. Ništa manje opasni nisu ni kaktusi iznad plaže „Bijela vila“, koji su maleni trotoar gotovo totalno zauzeli.

Kaktusi (Cactaceae) su porodica koja sadrži oko 127 rodova sa oko 1.750 poznatih vrsta i svi su višegodišnje biljke. Riječ „kaktus” potiče iz starogrčkog κάκτος, кактос. Kaktusi su vrlo raznovrsni po obliku i veličini, a većina njih raste u sušnim staništima.

To su biljke koje ne traže mnogo brige i njege, što je moguće i dodatni motiv za izbor ove vrste da se zasadi na javnim površinama. Ali, to ne znači da i njih ne treba održavati. Jer, ako ih ne treba polijevati, potrebno ih je ograditi i orezivati ukoliko su se osušili i prerasli. Lijepi su, ali mogu i te kako biti nezgodni i bolni za prolaznike.