Novska podružnica Bokeljske mornarice sa novim rukovodstvom, u novim prostorijama

Foto: Milan Dobrilović

U susret obilježavanju pet decenija od formiranja, podružnica NVO Bokeljske mornarice 809 Herceg Novi, nakon dvije godine pauze, nastavila je rad izborom novog rukovodstva i u novom prostoru.

Fokus im je na reevidenciji i prijemu novih članova, kao i aktivnijem učešću u turističkoj i kulturnoj promociji grada.

Za predsjednika novske podružnice na Skupštini je izabran dugogodišnji član Milorad Nešić. O tome je za Novski portal govorio predsjednik ogranka, Milorad Nešić:

Foto: Milan Dobrilović

“Poslije iznenadne smrti našeg prvog predsjednika novske podružnice, Miroslava Marića, 2020. god, te covid situacije, podružnica se nije nigdje angažovala. Stoga su se ostali članovi nedavno okupili, napravili Skupštinu, izabrali organe upravljanja (27. februara) i krenuli u proces obnove”, navodi Nešić.

Zbog isteka ugovora za prostor koji je podružnica koristila u zgradi Novljanke, morali su da potraže novi, čiji bi zakup, kao i do sada, finansirala Opština:

“Lokalna uprava izašla nam je u susret prilikom zakupa druge prostorije, na reprezentativnom mjestu, u centru grada, kako i dolikuje jednoj ovakoj organizaciji. Nova prostorija, koju trenutno osposobljavamo za rad, nalazi se u ulici X Hercegovačke brigade, preko puta zgrade Vodovoda”, dodao je naš sagovornik.

Na sastanku sa predstavnicima lokalne uprave obećana im je saradnja i pomoć kao i češći angažman odreda mornarice u turističkom i kulturnom žiovotu grada:

“Nekoliko dana nakon razgovora, Opština nas je angažovanla na svečanosti povodom polaganja vijenaca poginulim španskim vojnicima na Španjoli 1538 god. Prisustvovala je i delgacija Centra za civilnu mrežu španske komisije u okviru UNESCO. Predali smo pismo namjere za saradnju sa gradom Saragosom”, naveo je Nešić.

On je podsjetio da će podružnica 15. maja obilježiti 50 godina postojanja, dana kada je 1972. godine formiran inicijalni odbor za formiranje podružnice. No, s obzirom da se u isto vrijeme održava tradicionalna manifestacija gađanje kokota u Perastu, obilježvanje će, u dogovoru sa maticom, najvjerovatnije biti pomjereno za 7 dana.

Podružnica za sada broji oko 40 članova – aktivnih, redovnih ili počasnih. Tokom protekle 3 sedmice podružnici je pristupilo 10 novih članova.

Osoba koja hoće da postane član naznačava u pristupnici da li će biti aktivan član tj. da oblači odoru ili redovan što znači da učestvuje kao član na redovnim sastancima i Skupštinama.

NVO Bokeljska monarica se od 2013. godine nalazi na listi nematerijalnog dobra Crne Gore, a od 16. decembra 2021. na listi UNESCO.

Rukovodstvo podružnice Bokeljske mornarice 809 Herceg Novi

Novi predsjednik novske podružnice je Milorad Nešić, a potpredsjednici Tihomir Marić i Božidar Čeprnjić.

Mjesto predsjednika Skupštine pripalo je Petru Dervišu. Za zapisničara je određen Nikola Mandić, a Romani Jeknić povjerena je blagajna.