Katić u Beogradu i Podgorici pokušava da riješi dug Instituta i status Bolnice Meljine

Opštinska delegacija, predvođena predsjednikom Stevanom Katićem, putuje sjutra u Beograd kako bi razmotrila rješavanje duga Instituta Igalo prema Jugobanci AD Berograd u stečaju. To je Katić je najavio na protekloj sjednici lokalnog parlamenta.

Podsjetimo da je crnogorski Privredni sud priznao odluku beogradskog suda kojom je Institut Igalo obavezan da Jugobanci u stečaju isplati 3,67 miliona eura duga za kredit od prije tri decenije. To je potvrdio i Apelacioni sud. Prema ranijim procjenama sudskog vještaka, to bi sa kamatama od 2006. moglo koštati i osam miliona eura.

Više je varijanti kako se može isplatiti taj dug, kao i ko će ga izmiriti, ali o tome je rano govoriti, jer informacije mogu biti i spekulacije.

Takođe, sljedeće sedmice trebalo bi da se u Ministasrtvu zdravlja u Podgorici održi sastanak oko statusa Bolnice Meljine, najavio je Katić. On vjeruje ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović da do sada nije mogla više učiniti nego što jeste u pokušaju da se iz budžetskih rezervi obezbijede nedostajuća sredstva za funkcionisanje Bolnice. Da li bi takav čin imao zakonski okvir čeka se mišljenje Agencije za zaštitu konkurencije, odnosno Delegacije Evropske unije u Podgorici.

Opština je pokrenula i dva stečajna postupka i izvršenja nad imovinom kompanija Meljine kompleks i Vektra Boka, ali neko u Privrednom sudu, kako tvrdi Katić, štiti vlasnike.

Inače, govoreći o sopstvenom, te o izvještaju o radu lokalne samouprave u 2021. godine Katić je kazao da je zadovoljan realizacijom protekle turističke sezone, brojnih projekata, te punjenjem budžeta znatno više od plana, izmirenjem brojnih dugovanja.

– Završili smo javnu garažu i trg ispred Opštine, ukinuli smo putarinu ka Trebinju – podsjetio je on.

Apelovao je na resorne državne institucije da se pozabave uređenjem graničnih prelaza Sitnica i Kobila, sa BiH i Hrvatskom.