Željko Dabović bez premca na XXVI Atletskom trofeju Montenegro – 2022

Foto: 3sporta

Atletsku sezonu na stadionu SC “Topolica” u Baru, u organizaciji Atletskog saveza Crne Gore, otvorio je XXVI Atletski trofej Montenegro – 2022, a obilježila je dominacija našeg Željka Dabovića.

U okviru trofeja održano je i zvanično Prvenstvo Crne Gore na 10.000m na stazi gdje je Novljanin Željko Dabović, reprezentativac Crne Gore iz kluba “AK Sparta “, dokazao još jednom zašto je jedan od najboljih atletičara u zemlji. Trijumfovao je sa vremenom od 33 minuta 53 sekunde.

Na takmičenju je nastupilo oko 160 takmičara iz atletskih klubova: Podgorički maraton, Nikšić, Tara, Podgorica, Mornar, Zeta 2012, Jedinstvo, Jump, Sanja, Lovćen, Dionis, Tempo, Sparta, Lim, Rudar, Orion i Paraolimpijskog komiteta Crne Gore.

Pored takmičara iz Crne Gore nastupili su takmičari iz AK “Trebinje” iz Trebinja, AK “Crvena Zvezda” iz Beograda i AK “Vašaš SC” iz Mađarske.

O kakvoj dominaciji Dabovića je riječ govori i činjenica da je drugopasiranog Veselina Petrušića iz AK Nikšić ostavio sa više od 7 minuta zaostatka, koji je trku završio za 41 minut 48 sekundi. Trećeplasirani bio je Nemanja Đurišić iz AK Lim Bjelo Polje sa 41 minutom i 50 sekundi.

Nakon osvajanja državnog prvenstva u krosu, zatim 10.000 m na putu, ovo je Željku već treća titula u nizu.

Kod seniorki trijumfovala je olimpijka Slađana Pejović iz AK ”Nikšić” sa rezultatom 39:55, druga je bila Andrea Saitaj iz AK “Rudar” iz Pljevalja sa rezultatom 43:04, a treće mjesto je osvojila atletičarka ATK “Podgorički maraton” Rada Miladinović sa rezultatom 43:42

Takođe dobar nastup imao je i Novljanin Perica Vučković iz AK Sparta koji je u disciplini 3.000 m zauzeo 2. Mjesto, sa vremenom od 10 minuta i 02 sekundi. Prvi je bio Ivan Kukuličić iza AK Zeta 2012 sa 9 minuta i 54 sekunde, dok je trecplasieani bio Boban Madzgalj iz AK Orion Ulcinj sa vremenom od 11 minuta 10 sekundi .

Takmičenje su pratili predsjednik ASCG Gojko Banjević, direktor Milorad Vuletić, selektor Osman Erović i nacionalni treneri Zoran Jojić, Marko Ristić, Ivan Popović i Drago Musić.