Ko bi da sjedi na eukaliptusu?

Foto: Stepan Lozinsky

Posljednji pokušaj devastacije flore, tj. velikog starog eukaliptusa, zaštitnog znaka parka ispod Vile Galeb u Igalu najbolje pokazuje koliko je neophodna ograda koja je nekada štitila tu zelenu oazu.

Naime, za sada nepoznata osoba/e, (p)ostavila je na nižim granama nekoliko širokih, drvenih letvi, tako da bi se na nekima moglo i „sjedati“. One tanje praktično su zakucane za stablo.

Što je bila namjera „idejnog tvorca“ može se jedino pretpostaviti. U svakom slučaju, osim što je stablo oštećeno, za prolaznike, djecu naročito, postoji mogućnost ozljeđivanja.

Na to je ukazao i Stepan Lozinsky, koji je zabilježio sve fotografijama i objavio u Facebook grupi „Черногория“.

„Ovo su uradili mladi tragači na drevnom drvetu eukaliptusa u parku Igalo. I izgleda ružno i opasno za samu djecu, kako za one koji ga vajaju (a podešavanje drveta se nastavlja), tako i za one koji hodaju ispod drveta. Nadamo se da će komunalne službe to uzeti u obzir“, napisao je Lozinsky u postu.

Sa druge strane, u Insitutu Dr Simo Milošević koji je vlasnik parka i održava ga, za ovu devastaciju saznali su jutros. Diplomirana inženjerka hortikulture, Svetlana Keka Pavić, kratko nam je potvrdila da će letve odmah biti uklonjene, te da nikome nije dozvoljeno da na bilo koji način uništava floru.

Dok je, do sredine 90-ih park bio zaštićen ogradom, zeleni fond bio je koliko toliko očuvan, a na nekoliko mjesta bile su table „Zabranjeno gaziti travu“.

Ograda je kasnije uklonjena, park ljeti služi kao „plaža“, zatim poligon za luna park, nerijetko i parking.

Na istočnom dijelu parka prije nekoliko godina, u saradnji sa lokalnom upravom, postavljena je teretana na otvorenom.