Ko još vraća cent ili dva?

Novi Zakon o zaštiti potrošača u Crnoj Gori zbog mogućih visokih kazni od nevraćanja kusura kupcima natjerao je trgovce da trebuju kovanice od cent, dva i pet centi više nego ranije. Jer, da li ste znali, kazne za trgovce koji ne vraćaju tačan kusur mogu biti i do 2.000 eura.

Ipak, koliko ste puta bili u prilici da vam na kasi ne vrate sitan kusur od centa, ili dva, a uzmu od vas 5 ili 10 centi ukoliko je trebalo da vi date sitninu?

Obično se dešava da kasir ili kasirka jednostavno oćuti i ne vrati tačan ostatak novca. U slučaju da uporno čekate sitne apoene kažu da im je nestalo. Naravno, desi se, rijeđe, da vam u tom slučaju umjesto cent, dva, vrate 5 centi.. Mada često i taj apoen je “nestao”.

Doduše, mnogi naši građani ni ne žele da uzmu tako “bezvrijedne” kovanice, kada im se na kasi ili na nekom šalteru vraćaju kao dio kusura.

Kod nas je odnos prema sitnom novcu, uvijek bio suprotan odnosu većine stanovnika zemalja EU. Posebno je neobjašnjiv danas u aktuelnoj besparici, skokovima cijena i padu standarda.

Kako to da ne možemo prihvatiti pravilo onih koji su od nas znatno platežno sposobniji da se kusur vraća i račun plaća “u cent”?

Uglavnom, potrošači se ne žale, a trgovcima dobro. Nakupi se “siće”. Uostalom, ne kaže se uzalud “zrno po zrno pogača….”

R.Đ.