Krenulo je projektovanje obilaznice Sutorina – Sušćepan – Zirine – Podi – Zelenika

Do 10. marta Herceg Novi će dobiti prva idejna rješenja i glavni projekat zaobilaznice.

Kolone vozila kroz centar grada, zastoji od samo par minuta, ali nekada i duže, slike su koje možemo vidjeti ljeti, često i zimi. Takođe, niti jedna sezona ne može proći bez mukotrpne spore vožnje i saobraćajnog kolapsa magistralnim putem od Igala do Kamenara.

Nakon dugogodišnjeg čekanja na podršku državnih institucija za gradnju obilaznice, iz Uprave javnih radova su raspisali tender za izradu idejnog rješenja i glavnog projekta zaobilaznice od graničnog prelaza, odsnosno Sutorine do Zelenike. Posao je vrijedan 544.500 eura, a izgradnja, kako računaju nadležni, preko 20 miliona eura.

Gradnja obilaznice planirana je kroz više faza. Prva podrazumijeva izgradnju saobraćajnice čija trasa prolazi kroz dio zapadnog rejona – Sutorinu, sjevernim dijelom središnjeg rejona i završava u južnom dijelu istočnog rejona, u Zelenici. Trasa saobraćajnice je Sutorina – Sušćepan – Zirine – Podi – Zelenika, u ukupnoj dužini 10,5km.

Projektnim rješenjem potrebno je obuhvatiti izgradnju elemenata transportnog sitema koja osim izradu trase saobraćajnice sa pratećim objektima, treba da sadrži i biciklističke staze, javnu rasvjetu, trotoare i druge elemente a sve u skladu sa preporpukama datim ubanističko tehničkim uslovima.

Tako će tranzitni saobraćaj kroz Novi biti izmješten i voziće se preko Sušćepana i Ratiševine do Zelenike. Planirano je da se u tom mjestu gradi i podvodni most do Luštice.

To polustrvo je budućnost hercegnovskog turizma, kazao je potpredsjendik Opštine Herceg Novi, Mirko Mustur, u Jutranjem programu TV Crne Gore. Biće saobraćajno povezano sa Novim. Osim toga na Luštici će se graditi novi put od Pristana do Rosa.