U vrtićima produženo vrijeme između doručka i ručka

U Javnoj predškolskolskoj ustanovi “Naša radost“ od početka drugog polugodišta uveden je novi režim aktivnosti. Istraživanjem Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, u kojem su učestvovali roditelji, vaspitači i rukovodioci ustanova, ustanovljeno je da je vrijeme između doručka i ručka jako kratko i da je rano za ručak, kao i da je kratak period za aktivnosti sa djecom.

Roditelji su izabrali pomjeranje ručka za 15 minuta za jaslice, odnosno pola sata za vrtićku djecu. Druga varijanta je bila da ručak bude nakon spavanja, ali roditelji su izabrali pomjeranje aktivnosti za 15 odnosno 30 minuta, objašnjava v.d. direktora Tamara Živanović.

– Nakon druge nedjelje primjene akcionog plana već smo napravili neke promjene, jer akcioni plan nije najbolje idejno rješenje. Preuzimanje djece od tri sata nekim roditeljima nije odgovaralo. Izašli smo im u susret, tako da djecu mogu preuzimati od 14.30 – kaže Živanović.

U odnosu na normative, grupe su prekobrojne, ali svake godine u ustanovi dobijaju saglasnosti za rad sa njima. Neke grupe broje i do 40-oro djece, ali dolaznost je uvijek manja, pa obično bude oko njih 20, dodaje Živanović.

Tokom protekle sedmice u vaspitnoj jedinici u Igalu je nekoliko djece i jedna vaspitačica bilo pozitivno na kovid, kao i jedna vaspitačica iz Bijele. Epidemiološka služba je savjetovala da nema potrebe za zatvaranjem grupe, već je potrebno obavjestiti roditelje da je pozitivan slučaj u grupi i da isprate djecu.

U hercegnovskim vrtićima je, inače, upisano 1153 djece, koja su raspoređena u 30 vaspitnih grupa – 8 jasličnih i 22 grupe vrtića. Boravak koristi u prosjeku njih 45%.

Svakodnevicu odrastanja sa djecom dijele 115 zaposlenih, od toga 55 vaspitača.