Kuvajtski investitori predali zahtjev za arbitražu protiv Vlade zbog projekta Montrose na Luštici

Turistički kompleks Montrose na hercegnovskom dijelu poluostrva Luštica trebalo je da bude odavno izgrađen, međutim, kuvajtski investitori  podnijeli su zahtjev Londonskom sudu za međunarodnu arbitražu protiv Vlade. Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine  priprema odgovor na ovaj zahtjev kazala je novinarima državna sekretarka  Majda Adžović.

Zahtjev za arbitražu pokrenuo je Northstar protiv Vlade, koji je u konzorcijumu sa  Eques Capital Limited. Direktni vlasnik investicije je kuvajtska vladajuća familija. Investitor je Vladu u septembru 2022. obavijestio da se povlače iz ovog projekta za koji je potpisan ugovor 2009. godine i najavljena je međunarodna arbitraža.

Konzorcijum je zatim iskazao spremnost za pregovore kako bi se pronašlo prihvatljivo rješenje zbog čega je Vlada formirala operativni tim kako bi se pripremila za pregovore.

Ovaj tim čine Ministarstva finansija, kulture i ekonomskog razvoja, Zaštitnik imovinsko-pravnih odnosa, Agencija za investicije, opštine Tivat i Herceg Novi i Uprava za zaštitu kulturnih dobara.

Ministarstvu finansija (MF) su tokom prošle jeseni nedostajali odgovori Uprave za kapitalne projekte i Opštine Tivat, da bi kompletirali dokumentaciju pomoću koje bi taj resor utvrdio da li su država ili kuvajtski investitor pravili propuste ili kršili ugovor u vezi izgradnje rizorta Montrose na poluostrvu Luštica.

Ti odgovori su potrebni da bi se nastavili razgovori sa investitorom o gradnji ovog luksuznog rizorta i da bi se izbjegla međunarodna arbitraža.

Vlada je u septembru 2009. potpisala ugovor o dugoročnom zakupu oko pola miliona kvadrata državnog zemljišta sa obavezom izgradnje, razvoja i upravljanja turističkim kompleksom Montrose.

Taj ugovor je postao pravosnažan u avgustu 2013. kada je potpisan protokol o njegovoj pravosnažnosti. Ugovor je aneksiran po drugi put u februaru 2018. godine za koji je konzorcijum dostavio obavještenje o raskidu.

Izvor: Vijesti