Nađen zakonski način kako radnici Instituta da prime plate, uprkos blokiranom računu

Komisija za rješavanje problema u Institutu “ Dr Simo Milošević” uputila je Ministarstvu rada i socijalnog staranja instrukcije kako mogu biti isplaćene plate radnicima, a da se izbjegne Zakon o kontroli državne pomoći.

To je kazao predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije, Dragan Damjanović, u emsiji Okvir TVCG.

Dodao je i da se iz Instituta još nijesu obratili sa tim zahtjevom, što čudi s obzirom da je poznato da su radnici primili posljednji put novembarsku platu.

“Dali smo instrukcije Ministarstvu rada i socijalnog staranja na koji način mogu da prime plate. Postoji drugi račun Sindikata na koji se može uplatiti pomoć. To nije pomoć privrednom društvu, nego se sredstva uplaćuju na račun Sindikata koji nije u blokadi”, objasnio je on kako zaobilazeći Zakon o kontoroli državne pomoći mogu biti uplaćena sredstva, jer “radnici nisu krivi za problem kompanije”.

Zato, kako je dodao Damjanović,  Institut može da primi pomoć od 300.000 eura kao deminimis i pomoć od 10 miliona eura, umanjenu za taj iznos. Može ući i u process restrukturiranja u partitetu 40:60. To znači da mora obezbijediti 40 odsto sredstava kroz kreditne aranžmane, ili na drugi način,  a država 60 odsto.

“Nisu bitni iznosi, bitni su principi. Može biti izdašna pomoć od 50, 60, 100 miliona, ono što će dugoročno riješiti hronične probleme koje Institut ima”, poručio je Damjanović.

Međutim, Institut ima i drugi problem koji se tiče Zakona u privrednim društvima. Za sva restrukturiranja potrebna je dvotrećinska većina u Skupštini akcionara. Država uz sve svoje akcije nema dvije trećine i zavisi od privatnog lica koje ima 27,5 % akcija. Riječ je o Žarku Rakčeviću sa kojim se, kako je kazao Damjanović, vode pregovori kako bi i on učestvovao u procesu restrukturiranja Instituta Igalo.