Livnica koja je izradila zvono na Sat kuli i dalje postoji

Već neko vrijeme je tišina kada kazaljke na Tori u Starom gradu pokažu okruglu uru, jer satni mehanizam nije u potpunosti ispravan i „čekić“ ne udara u veliko zvono.

Ko se barem jednom zatekao na Sat kuli zna kako se zastrašujuće glasno čuje zvono staro 164 godine.

Ono na sebi ima nekoliko interesantnih podataka. Prvo uočavamo oznaku/logo sa godinom 1858. okruženu natpisom „Fratelli de Poli“. Riječ je livnici braće Poli iz Italije, koja je osnovana davne 1453. godine i čudom i danas još radi.

Kontaktirali smo ih da se raspitamo o zvonu u Herceg Novom, međutim, njihova arhiva je dostupna samo za posljednjih 100 godina. Ipak, potvrdili su nam da je zvono nastalo u jednoj od njihovih livnica i da je vjerovatno teško između 40 i 50 kilograma.

– Tu je i drugi logo „F. Scandella Trisete“ i vjerovatno je riječ o nekoj radnji gdje je zvono i kupljeno – pojašnjavaju za Novski portal iz livnice „De Poli“.

Po pravilu, na većini zvona su se nalazili sveci, ili slični hrišćanski motivi. Tako je i na novskom zvonu Sv. Petar, sa jedne i razapinjanje Isusa, sa druge strane.

Inače, livnica De Poli je u svojoj bogatoj istoriji pravila zvona za poznate katedrale i crkve, među kojima su katedrala Vittorio Veneto u Veneciji, crkva San Giusto u Trstu, Zvonik na zgradi Opštine Trst itd.