Manje nezaposlenih na Birou nego prošle godine

Početkom marta na evidenciji Biroa rada Herceg Novi prijavljeno je 906 lica, dok je u istom periodu 2021. godine bilo 1048 nezaposlenih, kaže za Novski portal, načelnik PJ Herceg Novi, Željko Stožinić.

Program “Evropa sad”, odnosno otpuštanje radnika zbog povećanih minimalaca na 450 eura, kao i generalno teže poslovanje uzrokovano korona virusom i ekonomskom krizom, po statistici Zavoda za zapošljavanje, nijesu znatnije uticali na povećan broj prijavljenih.

– Od početka godine na Biro su se prijavila 34 lica prvi put, od toga 24 poslije radnog odnosa, dok je prošle godine (u istom periodu) bilo 45 lica, a 34 poslije radnog odnosa – kaže Stožinić.

Posredovanjem Biroa od 1. januara posao je našlo 56 lica sa evidencije. I dalje su najtraženiji radnici u ugostiteljstvu i trgovini.

– Biro, na zahtjev poslodavca, posreduje između nezaposlenog lica (koje odgovara uslovima koje su postavljeni) i poslodavca, a odluku o izboru kandidata donosi isključivo poslodavac. Najtraženija su zanimanja iz oblasti ugostiteljstva, trgovine i hotelijerstva, kao i iz oblasti prosvjete i medicine – ističe Stožinić.

Godinama je najveći broj nezaposlenih sa završenom srednjom školom. Oni i danas čine polovinu, odnosno oko 50% prijavljenih.

Dosta je onih koji čekaju radno mjesto i na listi su Biroa više godina. Riječ je o licima raznih zanimanja i sa otežanim (zdravstvenim) stanjem.

Nema lica koja su više decenija prijavljeni, niti nezaposlenih doktora nauka, kako je to bilo u nekom prošlom periodu.

Uz obuke brže do posla

U susret sezoni planirano je nekoliko programa kao i obuka za nezaposlene.

– Zavod je 9. marta objavio konkurse: Podsticaj za zapošljavanje, Osposobljavanje za rad kod poslodavaca i Poziv poslodavcima za realizaciju obuke na radnom mjestu. Pored ovih planirani su slijedeći programi : Obrazovanje i osposobljavanje odraslih, Direktno otvaranje radnih mjesta – Javni rad, Podrška za zapošljavanje mladih, Podsticaj za preduzetništvo – podsjeća Stožinić.

Da nezaposleni vide šansu za radno mjesto kroz dodatnu edukaciju potvrđuje i podatak da je u 2021. godini samo kroz program Osposobljavanje za rad kod poslodavca, bilo uključeno 9 lica. Njihova zanimanja su bila: pekar, medicinski tehničar, maturant gimnazije i zanimanja ekonomske struke.