Program “Evropa sad” smanjio prihode opštine Herceg Novi za 35 odsto

Prihodi opštine Herceg Novi po osnovu poreza na zarade bili su 35 odsto manji nego u februaru prošle godine.

Popred Novog manji prihodi zabilježeni su i u Andrijevici 51 odsto, Mojkovcu 41, Petnjici i Ulcinju po 37, Bijelom Polju 32, a Plužina 19 odsto.

To je rezultat isplate januarskih zarada po programu Evropa sad, jer je došlo do smanjenja naplate poreza i prireza na zarade, saopštio je generalni sekretar Zajednice opština, Refik Bojadžić.

On je za Pobjedu ocijenio da Evropa sad ima izrazito negativan uticaj na prihode opština, a podaci pokazuju da su manjak zabilježile sve opštine.

Po osnovu prireza porezu na zarade manji prihod je ostvaren u 13 opština.

U sedam opština su smanjeni i prihodi po osnovu dotacija iz Egalizacionog fonda.

“Podaci za februar nijesu pravi pokazatelj, jer će prihodi po ovom osnovu u martu, aprilu i dalje tek pokazati objektivnu sliku o stepenu negativnog uticaja Evrope sad i izmjena Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica”, kazao je Bojadžić.

Na smanjenje prihoda opština presudno je uticala izmjena Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica kojom je uveden neoporezivi dio bruto zarade do 700 EUR. Bojadžić je podsjetio da Ministarstvo finansija nije uradilo analizu uticaja novih propisa na opštine, niti ih je konsultovalo prilikom pripreme programa Evropa sad. Budžetom za ovu godinu opredijeljeno je 15 miliona EUR u budžetskoj rezervi za dodatno finansiranje opština.

Bojadžić je rekao da je nadoknada izgubljenih prihoda opštinama povremenim uplatama iz sredstava tekuće budžetske rezerve nesistemsko, iznuđeno i privremeno rješenje na kojem ne treba i ne mogu da zasnivaju poslovanje.