Milica očistila zapuštena spomen obilježja NOB-a u Omladinskom parku u Igalu

Brojni spomenici koji veličaju borbu jugoslovenskih naroda protiv fašizma, pokazuju kakav je posljednjih godina odnos država nastalih raspadom Jugoslavije prema ovim tekovinama. U nekim državama se odnose sasvim ignorantski prema spomen-obilježjima NOB-a, dižu ih u zrak, u nekima zaboravaljaju da sa njih sklone draču, smeće, grafite…

I Crna Gora nije pošteđena njihovog skrnavljenja. Kao da se želi zaboraviti taj dio antifašističke prošlosti i sjećanja na žrtve i borce NOB-a, pred čestim naletima nacionalizma.

Ne može se reći da Herceg Novi zaboravlja svoju antifašističku borbu i one koji su je životom platili u Drugom svjetskom ratu. Ali, grad se isto tako ne može ni pohvaliti stalnom brigom za spomenike iz tog perioda.

To je zasmetalo jednoj mladoj gošći iz Srbije koja je na odmoru u Igalu. Milica je svjesna da je time što je u Omladinskom parku u Igalu očistila i oprala spomen česmu i spomen obilježje sa 7 petougaonih ploča “prekršila komunalna pravila”. Ne bi voljela da ima zbog toga problem, zato nam i ne želi da se sasvim javno eksponira. Osim toga, kaže da je važnija poruka.

– Spomenike ne bi trebalo da sređuju građani, nego komunalne gradske službe. Ali, ja sam komunističko dijete. Naučena sam da je sjećanje borba protiv fašizma i da treba čuvati ovakve spomenike od zaborava. Kada sam vidjela koliko su zapuštene table i česma, uzela sam i oribala ih. To nije ništa veliko, ali toliko su bar pali borci zaslužili – priča za Novski portal Milica.

Spomen‐obilježje u Omladinskom parku je postavilo Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata. Autor je arhitekta Milorad Petijević. Na 7 petougaonih ploča postavljenih 1969. godine na oivičenu površinu parka navedena su imena palih boraca: Radović U, Vučković Lj, Drašković B, Drašković J, Vučković P, Vučković B, sa datumima rođenja i smrti. Ploče su postavljene oko bijelog mermernog cvijeta koji simbolizuje petokraku.

Spomen česmu sa spomen pločom u Omladinskom parku postavilo je Udruženje boraca NOR-a Igalo 1985.godine

Milica ukazuje da postoje još mnoge table i spomen obilježja u Herceg Novom koja se ne mogu dohvatiti, poput table na Španjoli, koja je zapuštena i prljava. Rado bi ih očistila, ali se nada da će ovim gestom podstaći nadležne opštinske službe da se bolje pobrinu za njih. Jer, kako kaže, treba čuvati, poštovati i sjećati se slavne prošlosti naših naroda.