Miluša Bošković i Željko Dabović apsolutni pobjednici 8. Novske skalinade

Gotovo po idealnom vremenu, bez jakog sunca i vjetra, 150 takmičara iz osam zemalja, završilo je uspješno 8. Novsku skalinadu. Apsolutni pobjednici su Miluša Bošković iz Triatlon kluba Kotor i Novljanin Željko Dabović iz podgoričkog AK Sparta. Skalinadu od 646 stepenika, u dužini od 1280 metara od mora do Španjole na 178 metara nadmorske visine, Miluša je pretrčala za 9 minuta 33 sekunde, a Željko za 7 minuta 11 sekundi.

Bila je veoma jaka konkurencija u najmlađoj kategoriji do 11 godina. Prvo mjesto osvojio je maleni Toni Movili iz Rusije, koji je istrčao stazu za 9 minuta 36 sekundi, a među djevojčicama u tom uzrastu najbolja je bila Hana Zidar iz TK X Herceg Novi, koja se popela do vrha grada za 12 minuta i 53 sekunde.

Trka je privukla mnogo novih rekreativaca i atletičara, ali i starih i neumornih poput novskog bračnog para Dubravke i Lazara Rajića koji su i ovoga puta u svojoj kategoriji 60+ zavrijedili prvo, odnosno treće mjesto.

Kompletne rezultate za svih osam kategorija u konkureciji žena i muškaraca možete pogledati OVDJE.

Uvijek vedra i nasmijana triatlonka i trail trkačica, Kotoranka Miluša Bošković, dolazi na Novsku skalinadu od prvog izdanja i često je odnosila medalje.

– Ovo je prvi put da sam osvojila apsolutno prvo mjesto, jer je konkurencija bila manja. Prethodnih godina sam takođe bila na postolju, ali ne najbolja. Godina mi počinje sa Skalinadom koja je moja omiljena trka – kaže nam zadovoljno Miluša.

Ona najčešće ide na planinske trke, ali nerijetko se nađe u zemlji i inostranstvu na kraćim stazama, na asfaltu.

– Na taj način održavam godinama dobru formu. Lijepo je doći na trku, biti dio oavkvih događaja, ostati zdrav i aktivan. U kovid pandemiji i ovom opštem ludilu dosta sam pazila da izbjegnem infekciju, da ostanem psihički i fizički u formi. Imala sam i sreće. Prošle godine u novembru nastupila sam na Evropskom prvenstvu u Portugalu, zajedno sa Skyrunning timom Srbija i Crna Gora. Vratila sam se sa fantastičnim rezultatom, ukupno 12. Bilo je još dosta uspješnih takmičenja – priča Miluša.

Željko Dabović se našao drugi put na pobjedničkom postolju na Novskoj skalinadi. Smatra da je Herceg Novi dobio manifestaciju kakvu zaslužuje:

– Postigao sam lično veliki uspjeh. Opravdao sam ulogu favorita. Odbranio sam osvojen trofej prošle godine. Ali to je u drugom planu, jer, ipak, svih 150 onih koji su danas završili trku su pobjednici. Ovo je specifična trka, gdje ne učestvuju samo atletičari. Ima najmanje trkačkih segmenata. Učestvuju i drugi sportisti, plivači, košarkaši, kao i rekreativci – kazuje Dabović.

Posebno ga raduje veliki broj dječaka i djevojčica koji su savladali stazu. Takođe i veliki broj Novljana.

– To je veliki uspjeh za nas i za mene koji se trčanjem bavim dugo. Novsku skalinadu nosim posebno u srcu, jer ona me vezuje za početke. To je trka kojoj se uvijek rado vraćam i nadam se da ćemo se vidjeti i sljedeće godine u većem broju – ističe Dabović.

On ne krije davnašnju želju da Herceg Novi dobije atletski klub, jer zbog toga je morao da napusti ovaj grad i da ode u AK Sparta u Podgoricu.

– Imamo već i Pericu Vučkovića, koji sa mnom osvaja državna prvenstva, ali na žalost nastupamo obojica za Spartu. Nadam se da će se to promijeniti i da će Herceg Novi u skorije vrijeme dobiti atletski klub, jer sve je više mladih koji ostvaruju vrhunske rezultate – ubijeđen je Željko.

Pehare, medalje i druge nagrade najboljima, poput fotomonografije Nikole Malovića, ”Grad sa 100.001 stepenicom”, kao i vaučera za spa dan u hotelu Lazure i večere za dvoje u restoranu Al Posto Guisto, uručivali su predstavnici Opštine Herceg Novi, Vasilije Ćuković i Đorđe Arnaut, kao i promoter 8.Novske skalinade, glumac Miloš Pejović.

Iz TK X Herceg Novi, zaslužuju i ovoga puta sve pohvale zbog sjajne organizacije, energije i entuzijazma, kao i jedinstvene turističke i sportske promocije Herceg Novog.