Nagrađeni najuspješniji sportisti grada: U Herceg Novom se rađaju i stvaraju šampioni

Najboljim sportistima Herceg Novog u 2021. godini sinoć su uručene nagrade i priznanja, u okviru programa „Veče šampiona“ u Dvorani Park.

Herceg Novi je i u 2021. godini potvrdio da predstavlja rizinicu potencijala crnogorskog i olimpijskog sporta, kao i da umije da cijeni i slavi svoje sportiste, kazao je predsjednik Opštine, Stevan Katić. Podsjetio je da grad već duže od četiri decenije organizuje izbor za najuspješnije sportiste, te istakao da su i u minuloj godini individualci i sportski kolektivi dokazali da svaki izazov može biti pretvoren u dostignuće vrijedno ponosa.

„U Herceg Novom se rađaju i stvaraju šampioni“, poručio je Katić i dodao da je to činjenica koju Opština Herceg Novi uzima sa velikom odgovornošću i obavezom, zbog čega u kontinuitetu podržava klubove i organizacije sa teritorije grada, pomaže organizaciju brojnih takmičenja i realizuje projekte unaprijeđenja uslova za bavljenje sportom u Herceg Novom.

„Poštovane sportske radnice i radnici, zahvaljujem vam se na znanju, zalaganju, metodičnosti i strpljenju kojima njegujete mlade novske talente i dajete izuzetan doprinos razvoju sporta u našem gradu. Drage sportistkinje i sportisti, hvala vam na svakom potezu kojim ste pokazali svoj potencijal, na trudu i radu koji su temelj uspjeha, na svakom porazu iz kojeg ste naučili i svakoj pobjedi kojom ste nas obradovali. Ponosni smo na sve vas, koji svakim nastupom otkrivate želju i karakter pobjednika, i sigurni da će vaši primjeri biti podsticaj drugim mladim sportistima koji stasavaju u Herceg Novom. Srećni smo što imamo priliku da vas bodrimo u izazovnim vremenima i sa vama dijelimo radost zbog uspjeha, a radićemo to i u godinama koje dolaze“, rekao je Katić čestitajući dobitnicima nagrada.

Vaterpolista Jadrana i reprezentativac Crne Gore Vasilije Radović najuspješniji je sportista Herceg Novog za 2021. godinu, odlučio je Žiri koji su činili sportski novinari i Sekretarijat za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju. Radoviću je 2021. godina bila najuspješnija u karijeri, osvajač je zlata Svjetske vaterpolo lige u Tbilisiju, medalje sa planetarnog šampionata za omladince do 20 godina u Pragu i titule prvaka Crne Gore.

„Ovo je velika čast za mene i velika motivacija da igram još jače i bolje. Nadam se da je ovo samo jedna od mnogih nagrada i da ću u budućnosti da opravdam nagradu najboljeg sportiste grada“, kazao je Radović.

Nagrada za životno djelo pripala je vaterpolisti Miloradu Mišku Krivokapiću, osvajaču olimpijskog zlata i srebra, svjetskog zlata, Novljaninu koji je 1986. godine proglašen za najboljeg vaterpolistu svijeta, treneru i selektoru koji je svoje ekipe vodio do najvećih priznanja, sportskom radniku koji je snažno uticao na razvoj vaterpola u bivšoj Jugoslaviji.

„Ovo priznanje će me cijelog života podsjećati na dane koje sam proveo u mojoj rodnoj Bijeloj, gdje sam počeo da se bavim vaterpolom, na jedan mali klub kojeg su vodili veliki ljudi“, kazao je Krivokapić i sjetio se legendi, vaterpoliste Cikote Stanišića i dugogodišnjeg predsjednika kluba kapetana Nenada Želalića. On se zahvalio Žiriju i Opštini Herceg Novi, a mladim sportistima poželio puno uspjeha u radu, na najbolji način predstavljaju svoje klubove i grad, da marljivim radom dođu do sportskih visina do kojih je i sam došao i jednog dana postanu svjetski prvaci i olimpijski pobjednici.

Pored predsjednika Opštine, priznanja sportistima su uručili predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Ivan Otović i sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju, Vasilije Ćuković.

Nagrada za najboljeg trenera pripala je selektoru vaterpolo reprezentacije Vladimir Gojković, a najbolji sportski radnik je Željko Kosić, predsjednik kluba sportskih ribara „Igalo“ i potpredsjednik Saveza sportskih ribara na moru Crne Gore.
Za ambasadora crnogorskog sporta izabran je vaterpolista Aleksa Ukropina, a za najbolji klub Stonoteniski klub „Novi“.

Prema ocjeni Žirija, pored Vasilija Radovića, najuspješniji sportisti Herceg Novog u protekloj godini bili su: Milivoj Dukić (jedrenje), Danilo Radović, Marko Petković, Petar Tešanović (vaterpolo), Anđela Antunović (plivanje), Nemanja Mikulić (karate), Milana Samardžić Pecelj (odbojka), Jelena Bulajić, Slobodan Miljanić (košarka), Jakša Krivokapić (stoni tenis), Miodrag Koprivica (fudbal), Mihajlo Pušara (šah), Bogdan Seratlić (boćanje) i Aleksandar Milosavljević (sportski ribolov).

Posthumo priznanja su dodijeljena bivšoj šampionki u plivanju, Melaniji Andrić Erdevički i teniseru, Radomiru Radu Popoviću.

Posebna priznanja za ostvarene rezultate pripala su paraolimpijskom reprezentivcu Milošu Spaiću i sportskim radnicima-pedagozima: Željku Milićeviću, Branku Rašoviću, Lidiji Rakočević i Jovanu Jolu Lepetiću.