Neizbježno poskupljenje trajektnog prevoza ukoliko se nastavi rast cijena goriva

Rast cijene goriva uticao je na poskupljenje mnogih proizvoda i usluga, a sa najavom novog skoka cijena goriva, vrlo je moguće da će poskupiti i trajektni prevoz na liniji Kamenari-Lepetane.

U DOO Pomorski saobraćaj analiziraju cjelokupnu situaciju i smatraju da nije dobro svako malo mijenjati cijene. Potrebna je, kako kažu, strpljiva i promišljena odluka, mada, kako se stvari odvijaju povećanje cijena se čini neizbježnim.

– S obzirom da je gorivo jedan od najznačajnijih materijalnih inputa u poslovanju DOO Pomorski saobraćaj, povećanje cijena zasigurno snažno utiče na poslovne rezultate kompanije. Opšte je poznato da porast cijena goriva, lančano utiče na porast cijena mnogih drugih proizvoda i usluga, koji, kao što su rezervni djelovi, razne servisne usluge i sl. Takođe, bitno utiču na troškove kompanije. Tek treba vidjeti kakve će ukupne, multiplikativne, posljedice povećanja cijena goriva biti – ističu za Novski portal iz ove kompanije.

Menadžement sa velikom pažnjom prati kretanje cijena ovog energenta, kao i njegovu dostupnost na tržištu, ali i cijene ostalih inputa, kao i ukupnu ekonomsku situaciju u zemlji i šire.

Ipak, kako dodaju, pored potrebe zaštite svojih ekonomskih interesa, kompanija je svjesna i svoje društvene i javne uloge.

– U ovoj fazi, u postupku smo analiza cjelokupne situacije u cilju donošenja obrazloživih odluka, naročito u kontekstu nesagledivosti gdje bi se rast cijena goriva, ali posljedično i ostalih cijena, mogao zaustaviti. Svjesni smo da nije dobro niti cjelishodno svako malo mijenjati cijene, te je potrebna strpljiva i promišljena odluka, mada kako se stvari odvijaju i ako se to nastavi, povećanje cijena se čini kao neizbježno – smatraju u Pomorskom saobraćaju.

Za razliku od autobuskih i taxi prevoznika, u Pomorskom saobraćaju ne očekuju pomoć Vlade u ovakvoj situaciji.

– Na žalost, ne možemo reći da postoji bilo kakva komunikaciju sa Vladom, niti se za tako nešto uopšte iskazuje interes sa druge strane, tako da za sada očekivanja nisu velika. Štaviše, na sve naše inicijative nije bilo ni odgovora, osim ako za to možemo smatrati 20 inspekcijskih kontrola koje nam je poslala samo tokom prošle godine – tvrde u ovoj kompaniji.

Ipak, nadaju se da će se Vlada okrenuti obuhvatnom i dugoročnom rješavanju koncesije za ovu djelatnost, kako bi se stvorile pretpostavke za normalan rad i predvidljiv poslovni ambijent.

– Privremenost koju trenutno karakteriše postojeći aranžman za ovu djelatnost, ne ostavlja prostora za planiranje niti za razvoj i unapređenje poslovanja, što će zasigurno uticati na poslovne rezultate kompanije, kao i na kvalitet javnog servisa – upozoravaju iz menadžmenta.

Ipak, poručuju stanovnicima Boke i klijentima da mogu biti bezbrižni i da nema opasnosti da će doći do prekida servisa, bez obzira na odluke koje mogu biti donijeti nadležni, “sa nama ili bez nas” – zaključuju iz Pomorskog saobraćaja.

Cijene trajektnih karata devet godina iste

Postojeći cjenovnik trajektnih usluga nije se mijenjao od davne 2013. godine.

Karte za prelazak s jedne na drugu stranu zaliva jednim od 6 trajekata “Pomorskog saobraćaja” koštaju: za bicikl 1 €, motorcikl – 2 €, automobil – 4,5 €, putnički kombi – 8 €, teretni kombi, minibus – 9 €, kamion preko 5t – 12,5 €, autobus – 15€, šleper – 22 €, specijalna vozia – 25 €. Plovidba trajektima za pješake je besplatna.