Nezaposlene Novljanke započinju sopstveni biznis

preduzetnice ugovori

U prvom krugu obuku za žensko preduzetništvo je završilo dvanaest, a u drugom deset žena sa Biroa rada u Herceg Novom. Njih sedam je imalo najbolji biznis plan i zato su dobile značajnu novčanu podršku da pokrenu svoj posao.

Potpisale su danas jednogodišnje ugovore sa Opštinom o bespovratnoj podršci za ostvarenje biznis ideje, u iznosu od po 6000 eura.

Projekat Podrške ženskom preduzetništvu je vrijedan 49 hiljada dolara a finansira ga Vlada Velike Britanije. Podršku je pružila Međunarodna organizacije rada, te hercegnovska Opština i lokalni partneri (Biro rada, Fakultet za menadžment, Hotel Perla).

Buduće preduzetnice su izuzetno zadovoljne. Stekle su nova znanja, međusobno su se upoznale, a dobile su i dobru “odskočnu dasku” za biznis. Čak i one koje nijesu ovoga puta dobile sredstva, imaju pozitivne utiske o obuci nadajući se da će biti još sličnih prilika.

Među budućim preduzetnicama je i Ivana Vlahović koja je na evidenciji Biroa već godinu i po. Priča za Novski portal da s puno optimizma ulazi u sopstveni posao o kome je godinama razmišljala. Jer, ima znanje, iskustvo, volju, odvažnost, ali ovakva podrška je nedostajala:

– Shvatila sam da je najbolje da osnujem sopstveni biznis. Prošle godine sam isto konkurisala za jedan grant, ali nisam uspjela. Ove godine jesam i registrovaću svoju poslovnu ideju za online posredovanje u rezervaciji turističkog smještaja i ostalim uslugama, kao što su putovanja. Planiram da radim samostalno i zahvalna sam Opštini i njenim međunarodnim i domaćim partnerima – ističe Ivana.

Ona prenosi i utiske preduzetnica da su imale veoma profesionalnu obuku mentora za projekat, kao i uslove u hotelu Lazure u Meljinama.