Podrška sektoru ribarstva

Dok Herceg Novi godinama čeka ribarsku luku, a posljednje aktivnosti se odnose na njenu moguću izgradnju u Zelenici, iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede raspisuju javne pozive za dodjelu podrške za modernizaciju profesionalne ribolovne flote u malom privrednom ribolovu i za ulov pelagičnih i demerzalnih resursa.

Za ovu podršku mogli bi konkurisati i članovi dva Udruženja, profeseonalnih ribara na moru Crne Gore i NVO Škver – mali privredni ribolov. Oni okupljaju oko 120 članova i decenijama već traže od države da riješi njihove probleme: nedostatka luka, licenci, stare ribarske flote…

Uglavnom, sva tri javna poziva, koja se raspisuju u okviru Agrobudžeta, otvorena su do 15. oktobra.

Korisnik podsticajnih sredstava za modernizaciju profesionalne ribolovne flote u malom privrednom ribolovu je preduzeće ili preduzetnik koje posjeduje važeću dozvolu, te da je ribolovni plovni objekat upisan u Registar ribolovnih plovnih objekata Crne Gore.

Podrška se odnosi na kofinansiranje u troškovima rekonstrukcije ili zamjene ribolovnog plovnog objekta dužine od četiri i po do deset metara, opravke ili generalne opravke ili zamjene motora, kao i nabavke pomoćnog motora, opreme za ribolov i plovidbu i sigurnosne opreme na ribolovnom plovnom objektu.

Korisnik podsticajnih sredstava po Javnom pozivu za podršku modernizaciji profesionalne ribolovne flote za ulov pelagičnih i demerzalnih resursa mora biti preduzeće ili preduzetnik sa važećom dozvolom za obavljanje velikog privrednog ribolova.

Uslov je i da je ribolovni plovni objekat, za koji je korisnik podsticaja podnio zahtjev za dodjelu sredstava, upisan u Registar ribolovnih plovnih objekata Crne Gore.

Podrška se odnosi na kofinansiranje u troškovima rekonstrukcije ribolovnog plovnog objekta, zamjene, opravke ili generalne opravke motora, kao i nabavke pomoćnog motora, opreme za ribolov i plovidbu, opreme za održavanje i čuvanje ribe i drugih morskih organizama i sigurnosne opreme na ribolovnom plovnom objektu.