Za „glancanje“ došli na red i zidovi Potkovičaste kule

Foto: Služba za informisanje OHN

U okviru sprovođenja preventivnih mjera koje prethode konzervatorskom istraživanju i izradi projekta sanacij počelo je i čišćenje Potkovičaste kule u zapadnom dijelu hercegnovskog Starog grada.

Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi je za ovaj posao angažovao gradska preduzeća. „Komunalno-stambeno“ je počelo sa uklanjanjem samonikle vegetacije, a „Čistoća“ će očistiti prostor oko kule.

„Izgled kule narušavaju i neaktivne instalacije struje, koje uz to i ometaju radove, zbog čega smo se obratili i preduzeću CEDIS, kako bismo taj problem riješili“, kaže sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo.

Ona ističe da čišćenje predstavlja pripremu za konzervatorsko istraživanje i izradu arhitektonsko-konzervatorskog projekta sanacije Potkovičaste kule, koje sufinansiraju Opština i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta. To je predviđeno i Programom zaštite i očuvanja kulturnih dobara.

Uslijediće i injektiranje zidova, te konzervatorska i druga istraživanja za potrebe izrade projekta sanacije ove kule i dijela bedema koji vode do nje.

Pored ovog, Opština i Ministarstvo potpisali su ugovor o sufinansiranju još jednog značajnog projekta iz oblasti zaštite i očuvanja kulturnih dobara. Riječ je o sanaciji istočnog zida, kruništa i uklanjanja šuta iz bastiona Svetog Jeronima, na kome se nalazi Paviljon Gradske muzike.