Nikola Đukić pobjednik trećeg memorijalnog šahovskog turnira “Trofej Hejdara Alijeva”

Foto: Mediabiro

Treći memorijalni Šahovski turnir “Trofej Hejdara Alijeva”, koji se orghanizuje povodom 99 godina od rođenja ovog istaknutog azerbejdžanskog državnika i predsjednika, održan je u prostorijama Portonovi rizorta u Kumboru. Turnir otvorenog tipa, igran je u 9 kola, sa tempom igre 10ʾ+ 5 sec. po igraču za pedeset prvoprijavljenih igrača.

Pobjednik turnira, Nikola Đukić je rekao da se raduje što se ova lijepa šahovska tardicija nastavlja, smatra da je konkurekcija bila izuzetno jaka, jer su, kako je kazao, na turniru učestvovali sva jaki crnogorski šahisti.

“Nadam se da će ovaj turnir nastaviti da živi, i svake godine dobijati sve bolje obrise. Mladima bih poručio da je šah jedan magični, beskonačni svijet u kome svako može da pronađe način da se izrazi”, rekao je pobjednik takmičenja.

Menadžerka za marketing i komunikacije Portonovog, Adrijana Husić iskazala je zadovoljstvo na ukazanoj prilici da ovaj rizort bude domaćin Šahovskog takmičenja koji je, kako je kazala, međunarodnog karakter.

“Ovo je svakako bila sjajna prilika za šahiste iz Crne Gore, ali i one iz zemalja regiona, kao i strance koji su danas bili sa nama da se okušaju ovoj igri, koja je vrlo zanimljiva, što dokazuje činjenica da smo imali i one najmlađe na turniru”, rekla je ona.

Husić je istakla da u organizaciji ovog turnira učestvuje i Opština Herceg Novi, i dodala da na ovaj način donose, kako je kazala, neke nove stare sadržaje ovom gradu.

“Na ovaj način potspješujemo sportsku kulturu, jedan drugačiji duh, način razmišljanja u svakako činimo kako Portonovi, tako i Crnu Goru zanimljivijom destinacijom, kako za ljude koji su ovdje, tako i za one strance koji nas biraju da budu naši gosti”, poručila je ona.

Seyran Mirzazada, direktor Kulturno-Ekonomskog centra Azerbejdžana kazao je da se raduje što ovaj turnir polako poprima elemente tradicionalnog takmičenja.

“Azerbejdžan je zemlja u kojoj je šah veoma popularan, naši takmičari su trostruki prvaci na Evropskom privenstvu, i iz tog razloga mi šah promovišemo u Crnoj Gori. Ovim putem bih se zahvalio našim stalnim partnerima, Šahovskom savezu Crne Gore, Šahovskom klubu “Prosveta”, a posebno bih se zahvalio Portonovom koji je bio sjajan domaćin ovog turnira”, kazao je on.

Radujem se što je u ovako prelijepom ambijentu, u prostorijama Portonovog održan baš ovaj turnir koji je za nas šahiste jako bitan, kazao je predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore, Jovan Milović i dodao da je današnji događaj vrhunska promocija šaha.

Kapiten Šahovskog klupa Prosvjeta, profesor Dragan Čađenović kazao je da se turnir igrao poslije pauze od dvije godine izazvane pandemijom koronavirusa.

“Preselili smo se iz Podgorice u Portonovi, kako bi širili misiju prijateljstva, ljubavi prema šahu i drugarstvu”, rekao je on.