Nikola Milić, Casa del Mare: Buking je stao, ali nema otkaza rezervacija, ima razloga za optimizam

Do početka rusko-ukrajinskog rata, prognoze za ovu sezonu u kompaniji Casa del Mare, koju čini pet butik hotela, bile su odlične. Kada su na timskom sastanku prošle sedmice upoređivali ovogodišnji buking sa onim iz istog perioda uspješne 2019. godine, ustanovili su da je ovogodišnji znatno bolji, priča za Novski portal izvršni direktor, Nikola Milić. Međutim, ratna dešavanja mrse i očekivanja turističkih poslenika.

– Novonastala geopolitička situacija utiče i na ovaj aspekat. Buking je stao, ali nema ni nekog velikog otkaza rezervacija. Ljudi se nadaju da će se situacija stabilizovati, a mi u Casa del Mare želimo da vjerujemo u optimistične izglede sezone – ističe Milić.

S obzirom da je Casa del Mare boutique hotelska grupacija i njihovi hoteli imaju mali broj soba, oslanjaju se prije svega na individualnu klijentelu. Stoga, prema riječima Milića, nemaju tu bojazan od otkazivanja velikih grupa, od čega strahuju drugi na našem tržištu.

Posvećeni ruskom, ali i njemačkom i engleskom govornom području

– Oduvjek nam je bilo važno, a sa pandemijom je postalo važnije, da diverzifikujemo ulaganja u tržišta, te da ih posmatramo na ravnopravnom nivou. Ovaj pristup nam je omogućio da ne moramo brinuti za egzistenciju ove sezone, jer, iako smo ulagali u rusko govorno područje, podjednako smo se posvećivali i njemačkom i engleskom govornom području, odakle nam dolazi veliki broj gostiju. Trenutno nemamo otkaza rezervacija, a to će umnogome zavisiti od političke situacije u svijetu. Pratićemo razvoj situacije i spram toga djelovati – ističe Nikola Milić.

Inače, turisti sa ruskog govornog područja su prije proglašenja pandemije bili četvrti po broju noćenja u hotelima kompanije Casa del Mare, s tim što je najveći broj rezervacija dolazio iz Rusije. Prošle godine zadržali su isto mjesto, premda je najveći broj rezervacija stizao upravo iz Ukrajine.

Kako poslovati uz stalne skokove cijena goriva, hrane, pića…

Na pitanje kako vide svoje poslovanje u novom ekonomskom ambijentu, s obzirom da cijene goriva nastavljaju da rastu, ali i cijene hrane, pića, prevoza, naš sagovornik potvrđuje da sva pomjeranja na tržištu, pa i cjenovna utiču na njihov proizvod i usluge.

– Stoga smo sigurni da će povećanje cijena sirovina i generalno poskupljenja na koncu uticati i na cijenu našeg proizvoda. Trudićemo se da ta poskupljenja budu minimalna, da ostanu u domenu realnog, ali ne na uštrb kvaliteta usluge i proizvoda. Kompanijska politika je da sa tim ne pravimo kompromis nikada – kategoričan je Milić.

Ovdje su sve aktivnosti sada okrenute ka Zapadu, ka njemačkom i engleskom govornom području i nadaju se da će gosti sa ta dva tržišta, kao i u pretpandemijskom periodu, dominirati u broju noćenja.

– S obzirom na pandemiju i kako smo se zbog nje morali okrenuti regionu, vjerujemo da ćemo i ove godine generisati dosta gostiju iz zemalja regiona. S obzirom da je naš proizvod specifičan, da se radi o boutique hotelima, trudićemo se da zadržimo visok nivo usluge, a samim tim će i cijena morati da korespondira. Svakako ćemo pratiti tržište i konkurenciju. Nismo pobornici snižavanja cijena, to nismo radili ni u najtežim vremenima, jer smatramo da to negativno utiče na proizvod i uslugu. Naš cilj je upravo suprotan, a temelji se na kontinuiranom unaprijeđenju. Mi u Casa del Mare smatramo da nema kompromisa sa kvalitetom kako bismo sačuvali Casa feeling po kojem smo prepoznatljivi – jasan je Milić.

Turizam je žilav

U ovoj kompaniji su u odnosu na koronu, “vidjeli svjetlo na kraju tunela” i s optimizmom planirali sezonu. Teško je predvidjeti kako će novi momenti poslije rusko-ukrajinskog rata, uticati na turizam, ali se, ipak, nadaju najboljem, u društvu i u biznisu.

– Mi u Casa del Mare uvijek ističemo da samo kvalitet pobjeđuje, te da sve što je rađeno na principima održivosti, može da preživi. Turizam je žilav, prilagodljiv, to je pokazao i ranije, a naročito u periodu svjetske pandemije. Ako je postavljen na zdravim nogama, strateški planiran, mislim da imamo razloga biti optimistični – poručuje Nikola Milić.