Nova manifestacija u Herceg Novom: Antićevi dani od 2. do 10. oktobra

U sardnji sa Кulturnim centrom Novog Sada  JU Herceg Fest prvi put će od 2. Do 10.oktobra prirediti manifestaciju “Antićevi dani”. Ona već 16 godina  predstavlja izuzetan značaj za grad Novi Sad, koji je ustanovio  nagradu „Miroslav Antić“ za najbolju zbirku poezije na srpskom jeziku objavljenu predhodne godine.

Manifestacija se realizuje svake godine u martu na više lokacija u Novom Sadu. Pored književnog i stručnog dijela programa posebna pažnja posvećena je raznovrsnosti, pristupu i programima namijenjenim djeci i omladini. Osluškujući potrebe i interesovanja mladih,organizatori nastoje da kreiraju programe i sadržaje koji će njima biti interesantni i koji će ih inspirisati i navesti da sami promišljaju i stvaraju nove forme kreativnog izražavanja koje se temelje na nacionalnoj kulturnoj baštini.

Publika u Herceg Novom će od iduće sedmice moći da pogleda: poetsko-dokumentarni film „Bluz garavih sokaka“, izložbu „Garavi sokak“ , da isprati književno veče dobitnika nagrade „Miroslav Antić“, Blagoja Bakovića, te poslušaku predavanje “Njegošev pogled s Lovćena”, istoričara i političkog analitičara, Srđana Graovca.

Poetsko-dokumentarni film „Bluz garavih sokaka“

Poetsko-dokumentarni film „Bluz garavih sokaka“ biće prikazan 2. oktobra. On na jedinstven način prikazuje bogatstvo romske kulture, njihov senzibilitet, običaje, emocije, odnos prema prirodi i životu zahvaljujući Antićevoj poetici i načinu kako ih je predstavio u svojim pjesmama u zbirci „Garavi sokak“. Film je omaž raskošnom talentu Miroslava Antića i doprinosi boljem razumjevanju Roma, približavanju njihovog načina života i odnosa prema životu široj zajednici i većoj vidljivosti njihove kulture i tradicije. Scenario i režija: Dušan Stojanović, producentkinja: Sunčica Marković

Кnjiževno veče dobitinika nagrade „Miroslav Antić“ 2023. Blagoja Bakovića (3.10.)

Već 3. oktobra najvljeno je književno vele Blagoja Bakovića. Rođen je 4. aprila 1957. godine u Bojištima, kod Bijelog Polja. Osnovnu školu pohađao je na Slijepču Mostu i u Ravnoj Rijeci, gimnaziju u Bijelom Polju, a studije književnosti na Nastavničkom fakultetu u Nikšiću i Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Spada među najnagrađivanije srpske pjesnike. Živi u Vrbasu.

Za knjigu pjesama „Nije to moja voda“ dobio je nagradu „Miroslav Antić“ 2023. godine.

Izložba „Garavi sokak“

Od 2.do 10. oktobra biće otvorena izložba plakata sa izborom pjesama iz zbirke „Garavi sokak“ Miroslava Antića uz objašnjenja i analizu pjesama. Autori izložbe: Jelena Dragović i Aleksandar Ružičić

Predavanje Srđana Graovca “Njegošev pogled s Lovćena”

Predavač КCNS, istoričar Srđan Graovac, čije tribine se jednom mjesečno održavaju u Novom Sadu i na platformi jutjub, od 2017. godine do danas imaju oko milion i petsto hiljada pregleda, nastupiće 4. oktobra u Njagoševoj školi u Herceg Novom. Tema predavanja msr Graovca glasi: „Njagošev pogled s Lovćena“.

Saradnja JUК Herceg Fest i КCNS definisana je dogovorom direktora dvije ustanove Tatjane Ateljević i Bojana Panaotovića. Prije nekoliko mjeseci pred prepunim tribinama na tragu rečenog dogovora čelnih ljudi kulturnih ustanova Novog Sada i Herceg Novog, gostovao je katolički teolog i redovni predavač КCNS Goran Šarić. U čast čuvenog vladike, vladara, pjesnika i filozofa Petra II Petrovića Njagoša, Graovac će govoriti u školi koju je upravo vladika pohađao u Herceg Novom.