Uspješan nastavak projekta NVO Fenix Crna Gora u Srednjoj školi Ivan Goran Kovačić

Fenix srednja

Projekat pod nazivom “Zlatna podrška kroz socio-ekonomsko unapređenje ranjivih grupa” NVO Fenix Crna Gora, kojeg je podržala iz budžeta za nevladin sektor Opština Herceg Novi, uspešno je nastavljen posljednjeg radnog dana septembra u hercegnovskoj Srednjoj školi, ali i u drugim gradovima.

Udruženje roditelja djece oboljele od kancera “Fenix Crna Gora” je u sklopu druge aktivnosti obilježilo Zlatni septembar – mjesec podizanja svijesti o dječijem kanceru. Zlatnom bojom osvjetljen je most Milenijum u Podgorici i zgrada Opštine u Herceg Novom.

Već je nekoliko godina Fenix Crna Gora, uz podršku rukovodstva JUSMŠ Ivan Goan Kovačić i volontera te škole obilježava ovaj događaj djeleći brošure i zlatne vrpce učenicima. Tako je bilo i u petak, učenicima su dijejeljene zlatne trake, koje predstavljaju simbol borbe protiv dječijeg kancera. Takođe volonteri Fenixa su dijelili srednjoškolcima i edukativne brošure i flajere, razgovarali sa njima o svojoj humanoj misiji.

“Na taj način podižemo svijest da dječiji kancer ne bude bauk, da je izlječiv u velikom broju slučajeva, da treba dati vršnjačku podršku drugarima nakon povratka u školu i pomoći im da se lakše socijalizuju nakon liječenja”, ističu iz ovog Udruženja za Novski portal.

Sepetmbar-Zlatni mjesec je, inače, mjesec nade i podrške za djecu/adolescente koja se liječe od raka. Svakog septembra internacionalna zajednica za borbu protiv dječijeg kancera pokreće “lightupgold – zasvjetli zlatno”, globalnu kampanju, sa pozivom da se zlatno osvjetle zgrade,mostovi, spomenici…Zlatna je boja snage, hrabrosti, istrajnosi, simbolična boja djece koja se liječe od ove teške bolesti. Svi su pozvani da se fotografišu pored zlatno osvjetljenih instuitucija i da postave na svoje  facebuk I instegram naloge sa hashtagom #lightupgold zasvijetlizlatno.

Za sprovođenje kampanje angažovano je 10 volontera i pet članova MadiCa.

U sklopu ovog projekta u avgustu je bila prva aktivnost, u septembru druga, a u oktobru će biti realizovana treća, odnosno niz edukativnih radionica.

Poslušajte pjesmu Udruženja Fenix Crna Gora, koju izvodi Tara Petrović: