Novi bazeni u akvarijumu Boka

Posjetioci ponovo mogu da razgledaju morski svijet u akvatorijumu Boka u Kotoru. Protekla dva mjeseca trajalo renoviran enetrijer i postavljena su dva nova akvarijumska bazena. Radovi su izvedeni kroz podršku projekta EXCHAngE, kazali su iz Instituta za biologiju mora.

– Nadamo se da će renovirani akvarijum obezbijediti zadovoljstvo posjetilaca na visokom nivou. Ono što je još važnije, akvarijum sada ima poboljšane uslove za pripremu morske vode i generalno bolje uslove života za sve izložene morske organizme – saopšteno je iz Instituta.

Posjetiocima se nudi novo iskustvo na izložbi na otvorenom, opremljenoj sa dva izložbena paviljona, u kojima je predstavljen nevidljivi svijet mora, kao i način zaštite Jadranskog mora od zagađenja. Pored toga, dva LED totema emituju info materijal o akvarijumu i fascinantne činjenice o moru.

Uvedena je i novina, plava karta, specijalno za posjetioce prekograničnog područja Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora.

Kako ističu iz Instituta, Plava karta omogućava posjete po sniženoj cijeni na sljedećim tematskim rutama: Dubrovnik i Akvarijum (Hrvatska), Kotor i Akvarijum Boka (Crna Gora), Vodena staza Hutovo Blato i Vodena staza Mostar (Bosna i Hercegovina).

Očekuju da će Plava karta poboljšati prekograničnu mobilnost turista i doprinijeti poznavanju prekograničnog vodenog biodiverziteta.

Inače, akvarijum Boka ima 18 tankova podijeljenih na četiri izložbene jedinice: (1) Svjetsko more i Sredozemno more, (2) Jadransko more i Južni Jadran, (3) Bokokotorski zaliv i (4) tropska mora.