Novi izazov za planinare i rekreativce, Valište u zaleđu Boke

Foto: PK Subra

Planinarski klub “Subra” organizuje novu pješačku turu u nedjelju, 17. aprila, do Vališta, jedne od najfascinantnijih tačaka planinskog zaleđa Boke kotorske.

“Davno napušteno selo još priča svoju priču zapisanu u kamenu, o teškom životu na crnogorskom kršu, borbi za vodu i zemlju. Uspinjemo se od Ljute veoma strmom stazom, koja s razlogom nosi ime Stube. Obilazimo ublove, gumna i nezaobilaznu razvalinu sa kamenim skulpturama i satom- slikovito opisuju turu iz PK “Subra”.

Zatim se ide grebenskom stazom, sa odličnim pogledom na zaliv, do drugog, manjeg, ali jednako tako napuštenog sela.

– Do Dugih doca pod vrhom Grad, prethodno svrativši do skrovite „vilenjačke pojate“. Dugi doci su upravo takvi: izdužena linija terasastih njiva sa po kojom kamenom kolibom, smješteni na samom grebenu odakle puca pogled na Kotorski zaliv. Zatim slijedi uzbudljiv silazak kozjom stazom pored pećine Prodanja direktno do Donjeg Orahovca i Crkve Sv. Đorđa, „bokeških Meteora“, smještene na vrhu stijene” – najaljuju iz “Subre”.

Težina ture je srednja, ali zahtijeva dobru fizičku kondiciju.

– Usponom na kratkom rastojanju savladavamo 900 m visinske razlike, krećući se dijelom stazom, dijelom sikarom- dodaju organizatori.

Uspon se odvija uz pratnju vodiča. Učešće je besplatno za članove kluba, a za ostale 3 eura I na sopstvenu odgovornost. Transport je u sopstvenoj režiji (osim za članove kluba sa izmirenom članarinom za 2022.).

Start ture je sa platoa-proširenja neposredno prije mosta na Ljutoj u 9h.

Tura traje 8-9 sati, računajući odmore i razgledanje zanimljivosti. Nije pogodna za maloljetne. Učesnici treba da imaju adekvatnu planinarsku opremu, gojzerice, ruksak, čeonu lampu, hranu i vodu.

Prijave do petka (15. 04.) do 19 h na viber 069360803