Dok ne stignu kupači i zakupci, na plažama još ima novčića i zlata

Hercegnovske plaže još su puste, neuređene, plažni barovi ne rade, po nekima, na žalost, teku i otpadne vode. Iz Morskog dobra, kao i svake godine, apeluju na zakupce da do 1. maja dotjeraju i opreme kupališta i ispune obaveze iz ugovora.

No, upravo to što još nema gužve i ležaljki, nekima veoma pogoduje.

U šetnji obalom, jednog od proteklih lijepih dana aprila, poslije juga, ugledasmo čovjeka na maloj pješanoj plaži, u blizini Škvera.

Čudnom spravom, vrlo pedantno je pretraživao svaki pedalj. Shvatismo odmah, to je detektor metala. Dobacismo mu pozdrav sa Šetališta Pet Danica i pitanje: “Je li bilo novčića i zlata?” Samo se osmjehnio i nešto odgovorio na ruskom ili ukrajinskom. Nijesmo razumijeli. Nastavio je da pretražuje. Kasnije smo ga vidjeli na plaži kod tunela.

Lovci na vrijedan nakit i novac na hercegnovskim plažama još su rijetkost, na onim dugim, pješčanim, budvanskim ih je više.

Obično počnu sa “poslom” od oktobra pa do maja. Čekaju pogodne vremenske prilike i opredjeljuju se za “lov” po valovima. Kada su veći veća je i mogućnost da će valovi nešto od metalnog blaga izbaciti na plažu.

Neki godinama tako imaju lijep i koristan hobi, zarađuju za život. Imaju čak i različite uređaje i alate za pretraživanje. Ne samo na plaži, već i u plitkoj vodi sa ulaskom do koljena ili do struka za dublje traganje.

Kažu da je najbolje koristiti podvodni detektor metala za pretraživanje do struka u vodi. Oni mogu roniti od 10 do 60 m.

Kakva su vremena i kakva stižu, ko zna, možda će sve više biti unosnog lova na plažama. Jer, uporni mogu naći, pored čepova i limenki, zanimljive i vrijedne predmete, prstenje, lančiće, narukvice, minđuše, kovani novac.

R.Đ.