Sanacija klizišta na magistrali na Toploj dočekaće sezonu?

Na magistralnom putu Herceg Novi – Kotor očekuje se sanacija klizišta Topla, nakon pripremnih radova koji su u toku, potvrdili su za Novski portal u Upravi za saobraćaj.

Ulegnuće na magistrali, iznad crkve na Toploj, koje godinama postoji, biće sanirano, a izvođač radova je „Briv construction“ iz Kotora. Za stručni nadzor odgovorno je preduzeće „Geotehnics, projects & consulting“ iz Podgorice.

– Ugovorena vrijednost snacije je 458.207 eura, bez uračunatog pdv-a, a rok za završetak posla su tri kalendarska mjeseca od uvođenja izvođača u posao – navodi direktor Uprave za saobraćaj, Radomir Vuksanović.

Znači li to da će brektanje mašina i zastoji na magistrali ući u julski turistički špic? Ko zna. Izvođač je na ovim prostorima poznat po kvalitetno završenim projektima, ali uvijek se nešto iskomplikuje.

Kako dodaje Vuksanović, u toku je i izrada tehničke dokumentacije za rekonstrukciju dionice magistralnog puta od graničnog prelaza Debeli brijeg do mosta Sutorina, u dužini oko 7 km.

Podsjetimo da je prethodno rekonstrukcija dva kilometra i dvije stotine metara magistrale Debeli Brijeg-Herceg Novi, od mosta u Sutorini do Mojdeškog puta umjesto planiranih pet, trajala skoro četiri puta duže. Građani i gosti su svakodnevno negodovali zbog buke, prašine, blata, zastoja…

Ako se slična situacija ponovi i na dužoj magistralnoj trasi, od granice do mosta u Sutorini, turističku godinu (ili godine) možemo smatrati propalom.

Uoči ovogodišnje glavne sezone u Novom su otvorena, ili će uskoro, brojna gradilišta duž magistrale, kao i na privatnim objektima. To, pored ostalog, umanjuje očekivanja turističkih poslenika u ostvarenje dobrih rezultata.