Nušićeva „Autobiografija“ u Dvorani Park: Lakše je smijati se nego plakati

Predstava „Autobiografija“ beogradskog Okret teatra, po romanu Branislava Nušića, biće odigrana večeras u dvorani „Park“.

Režiju potpisuje Jovan Grujić, a igraju: Nikola Krneta, Marko Nikolić, Milan Vranešević, Marija Ćeranić i Danijela Tanasković. Nušićeva autobiografija je jedinstvena prilika da vidimo Nušića iz ugla Nušića, kazao je reditelj Jovan Grujić.

– Kako opisati Nušićevu autobiografiju? Znamo vrlo dobro kako je Nušić vidio nas iz svoga ugla; oslikao nas je kroz ministarke, sumnjiva lica, pokojnike, rodbine, razne poltrone, kroz male ljude sa margina glavnih događaja. U “Autobiografiji” ne štedeći sebe samog, opisuje svoje odrastanje, školske dane, prva zaljubljivanja, ali i prve kontakte sa autoritetima koji su bili bolni i otrežnjujući za njega. Prateći taj njegov put možemo vrlo lako prepoznati kakav su uticaj na njega, kao pisca i čovjeka, ostavile sve situacije koje je prošao i formirale ga do ličnosti koja je ostavila istorijski trag u književnom i pozorišnom životu naše zemlje – ističe reditelj Grujić.

Nušić je i ovdje „onaj Nušić“, nama najpoznatiji, koji na šarmantan i duhovit način ukazije na probleme sa kojima se suočavao, raskrinkavajući u isto vrijeme i sebe i društvo u kojem živi, a koje je ponekad potpuno nesvjesno svojih mana, objašnava reditelj:

– Zato je Nušić bio tu da nam osvijetli sve to usput se podsmjehujući. U svemu ovome, očaravajuće je, otrežnjujuće, ali i zabrinjavajuće koliko je bio u pravu tada, ali i sada. Sve u svemu, lakše je, ipak, smijati se nego plakati. Tako će biti i ovog puta – kazao je reditelj Grujić.

Cijena ulaznice je 4 eura, a početak predstave u Dvorani Park je u 20 sati.

Inače, Okret teatar je pozorišna trupa osnovana 2012. godine u Beogradu sa želјom da svojim predstavama djeci i mladim približi svijet lektire. Trupu čine diplomirani glumci sa iskustvom stečenim kroz brojne ostvarene uloge u pozorištima „Boško Buha“, „Pozorište na Terazijama“, „Jugoslovensko dramsko pozorište“, „Narodno pozorište“, „Madlenianum“, kao i u televizijskim igranim serijama, dječijim televizijskim programima i igranim filmovima.