Od Uskrsa do Vaskrsa manifestacija “Biram radost”

U Herceg Novom će od 10. do 24. aprila biti održana manifestacija „Biram radost“, kojom će na tri lokacije biti obilježana objedinjena proslava pravoslavnog i katoličkog Uskrsa, saopšteno je na današnjoj press konferenciji.

Riječ je o zabavnom programu za sve uzraste, „od 7 do 107 godina“, koji će u narednim danima biti preciznije definisan, zbog najavljenih nepovoljnih vremenskih uslova i traženja alternativnih lokacija. Program su predstavili v.d direktor TO HN, Đorđe Stanojlović, menadžer TO HN za manifestacije Milutin Govedarica, kao i predsjednik NVO Maškare, Ivan Peulić.

Ideja o ovakvoj manifestaciji postojala je od ranije, ali su se sada za to stvorili uslovi, obrazložio je Đorđe Stanojlović:

„Riječ je o obilježavanju Uskrsa i perioda koji mu prethodi, pa smo se u tom kontekstu opredijelili za razne kulturno umjetničke događaje narednih dana. Odlučili smo da manifestaciju nazovemo „Biram radost“, kako bismo na taj način kontrirali pandemiji i nastavili u tom maniru u predsezoni i sezoni“, kazao je on.

Manifestacija je novitet u programskoj politici, a tendencija TOHN je da sa što više novih sadržaja privlači mlade i turiste.

„Riječ je o kombinaciji pučkih svečanosti, duboko ukorijenjenih u našoj tradiciji, a da kroz duhovne i svetovne svečanosti sve to nadovežemo i ukomponujemo u čitavu proslavu i svetkovanje Vaskrsa“, poručio je Stanojlović.

Menadžer za manifestacije, Milutin Govedarica, kazao je da program počinje u nedjelju, 10. aprila, od 11 – do 15 h, u Parku Boka:

„Pozivam naše najmlađe sugrađane da dođu u što većem broju, jer ćemo u Parku Boka oslikavati 2D jaja od stiropora, dok će umjetnici oslikvatai 3D velika jaja, koja će biti izložena po cijelom gradu, kao dekoracija“, naveo je on.

Predsjednik NVU Maškare, Ivan Peulić, zahvalio je organizatoru što su pozvani da učestvuju i u ovom programu, jer su prepoznati kao promoteri grada. NVU Maškare je, kako je ocijenio, nezaobilazan faktor u ovakvim manifestacijama jer nastoje da svaki nastup bude u interesu grada:

„Ovog puta ćemo sa našim volonterima i aktivistima dati pun doprinos manifestaciji, jer grad zaslužuje da bude poznat i po jednoj ovakvoj svetkovini, i da bude na mapi Evrope da smo uradili još jedan dobar projekat. Animatori će 10-og aprila biti u kostimima prilagođenim manifestaciji, zatim štulaši. Imaćemo detalje za oslikavanje, a ono što djeca urade biće izloženo i narednih dana na Trgu, Škveru i na „šipkama“, kazao je Peulić.

Program se nastavlja 16. aprila, na Trgu Nikole Đurkovića, takođe od 11 do 14 h, gdje će djeca takođe farbati dekorativna jaja kojima će biti ukrašeno stepenište.

„Na stolovima će biti delicije za posjetioce, koje pripremaju udruženja žena. Tokom tog vikenda biti upriličen i trodnevni bazar, na šipkama kod Njunja, gdje će biti izložene stvari u duhu praznika, a bazar je prodajnog tipa“, kazao je Govedarica.

U nedjelju, 17. Aprila, na glavnom gradskom Trgu djeca će se takmičiti u kucanju jajima, šaranju medenjaka, face painting-u, uz animatore.

U subotu, 23. Aprila, na Trgu Nikole Đurkovića od 11 do 14 h, djeca će takođe farbati 3D jaja, uz kuvanje i farbanje jaja, dok će na šipkama kod Njunja biti upriličen trodnevni bazar.

Posljednjeg dana manifestacije, u nedjelju 24. aprila, program se seli na Škver, od 16 do 19 h, na bini kod spomenika osnivaču grada. Za djecu će biti organizovano skakanje u vreći, gađanje maskote jaja, najjače jaje, izbor najljepše pinjice, gađanje jaja 60+, face painting, puzijada….

Najavljeno je učešće Dječijeg crkvenog hora pri Crkvenoj opštini Topaljsko hercegnovskoj Prepodobna Kasija Konstantinopoljska i Dječijeg hora Cvrkutići.