27. HAPS izašao iz hapsa

“Pozorište ište HAPS“, slogan je ovogodišnjeg Haps-a, koji će 27. put biti održan od 15. do 30. aprila. Na programu će biti prikazano 11 predstava, od čega dvije za djecu i mlade. Budžet ovogodišnjeg HAPS-a je 20.000 eura.

Nakon dvije godine pauze zbog pandemije korana virusa, kada je festival predstavljen kao festival radio drame, ove godine na sceni će biti viđena mnoga ostvarenja iz regiona i domaće produkcije.

Kako je rekla sekretarka za kulturu Ana Zambelić Pištalo, ovaj festival zaslužuje pažnju i podršku Opštine koja je glavni pokrovitelj.

– Istraživanje koje je rađeno prethodne godine pokazuje da Novljani žele da tokom godine imamo što više kvalitetnih pozorišnih predstava – istakla je Zambelić Pištalo.

Urednica programa HAPS-a Milina Kovačević kaže da se publika uželjela živih predstava, a ovogodišnji program će biti svojevrstan “plezir” za Novljane i goste.

– Na festivalu će biti 11 predstava u kojima učestvuju velike regionalne, ali i zvijezde u usponu. Festival otvara predstava Primadona u kojoj igraju dvije dive, Rada Đuričin i Tanja Bošković i prikladna je za otvaranje festivala – kaže Kovačević.

U subotu, 16. aprila biće prikazana predstava „Pola pola“ mladih glumaca FDU sa Cetinja, 18. aprila mjuzikl „San o Boki“, a 19. aprila predstava za mlade, u kojoj igra mlada Novljanka Una Lučić „Niko se nije naučen rodio“. Slijedi 20. aprila „Lijevo desno, glumac“ autor predstave Zijad Sokolović, pa 21. aprila još jedna predstava za mlade „Energija i ja“.

Za uskršnje praznike biće mala pauza, a nakon toga nekoliko predstava u produkciji BEO ART-a 2015. Komad “ U agoniji” biće odigran 25. aprila, a dan kasnije u istoj produkciji predstava „Zaboravljene“, potom 27. aprila „Balava“ i 28. aprila „Lutka sa kreveta broj 21“.

Festival će biti zatvoren predstavom „Kozocid“ koja ima četiri nagrade na 64. Sterijinom pozorju u Novom Sadu.

Nakon dvije godine pauze HAPS je izašao iz hapsa/karantina, rekla je direktorica JUK Herceg fest, Gordana Krcunović Porobić.

– Nadam se da je iza nas period koji je bio težak, posebno za pozorište. Dvije godine smo radili audio drame, međutim prethodni period malo je poremetio plan da imamo tematski koncert, koji je trebalo da bude međunarodnog karaktera – kaže Krcunović Porobić.

Slogan i plakat nastao je jednostavno, u saradnji sa kolegama, navodi Vojislav Kilibarda, zadužen za vizuelni identitet plakata.

– Slogan „Pozorište ište HAPS“ sam stavio u pješčani sat i napokon da se vratimo na scenu – ističe Kilibarda.

Prateći program festivala je „Za zdravu Bolnicu Meljine“, a ideja organizatora je da umjetnici i stvaraoci doniraju radove kako bi oni bili prodati na aukciji, a sredstva donirana bolnici.

Cijena ulaznica za predstave je od 3 do 7 eura, a moguće je ostvariti popust ko donese prethodnu ulaznicu.