Opština Herceg Novi neće uvoditi dodatne mjere štednje električne energije

U lokalnoj samoupravi u Herceg Novom procijenjeno je da nema potrebe za donošenjem dopunskih mjera štednje električne energije. To je potvrđeno Novskom portalu iz lokalnog Sekretarijata za komunalne djelatnosti.

Vlada je na nedavnoj sjednici, usvojila Izvještaj o radu Nacionalnog savjeta za analizu i praćenje sigurnosti snabdijevanja energijom i energentima sa Predlogom preporuka za smanjenje potrošnje električne energije. Tim Izvještajem sugerisano je lokalnim upravama da maksimalno štede potrošnju električne energije.

“Javna rasvjeta na teritoriji opštine Herceg Novi je u 60-70% led rasvjeta, pa je samim tim i manja je potrošnja električne energje. Mjesečni troškovi za javnu rasvjetu su oko 23.000 eura. Jedina mogućnost smanjenja potrošnje električne energije na javnoj rasvjeti je gašenjem iste, ali mogućnost djelimične restrikcije na nivou Opštine još uvijek nije razmatrana”.

Opština Herceg Novi će se pridržavati predloženih mjera štednje električne energije koje je donijela Vlada Crne Gore, što se očekuje i od sugrađana, navode iz Sekretarijata.

Кada je riječ o ušteda u javnim preduzećima, mjera je da se nakon radnog vremena ugase svi uređaji koji su vidljivi i nevidljivi potrošači elektične energije (kompjuteri, osvjetljenje, grijanje, punjači …), a osvijetljeni će biti samo neophodni djelovi zgrade, tj. sami ulazi, objašnjavaju iz Sekretarijata.

Ukoliko se zbog nedostatka električne energije ipak uvedu ove jeseni i zime obavezne restrikcije, odnosno ograničenja za javnu rasvjetu, to ne znači da bismo mogli ostati i bez dekorativne javne rasvjete za Novu godinu, Božić i Praznik mimoze.

Svi novogodišnji ukrasi su takođe sa led sijalicama, tako da su mali potrošači, te je potrošnja elektične energije u tom periodu oko 10 % veća nego u mjesecima kada nema dekorativne rasvjete (decembar – januar) i 3% veća u februaru. Zato u Sekretarijatu za komunalne djeltnosti do sada nije razmišljano o uvođenju ograničenja dekorativne rasvjeta, mada ne isključuju mogućnost za tim ukoliko bude potrebe.