Otišli smo na Žvinje da vidimo kengura, a zatekli smo Julijin i Redžov raj

Rođeni Ulcinjanin Redžep-Redžo Taganović i njegova žena Ruskinja Yulia Golovina na Žvinjama stavaraju pravi mali raj za život za sebe i pet ćerki, ali i za grad i djecu. Dugo je Ređžo radio u Rusiji, ali se vratio u svoju zemlju i odabrao Žvinje gdje već 14 godina strpljivo, domišljato, s puno ljubavi gradi dom. Kuća, svi objekti, staze, lođe, đardini, vidikovci su u kamenu, drvetu, među maslinjacima, voćnjakom, ružama, između neba i najljepšeg zaliva na svijetu.

Posljednje tri godine ovaj bračni par proširuje imanje sa ergelom konja, vjerovatno prvom na ovim prostorima. Uzgajaju 12 konja, dva ponija, 9 mini afričkih koza, zečeve i najneobičnije i neočekivano, jednog kengura. Uskoro će dobiti i dvije lame.

Taganović za Novski portal priča da je povod za proširenje imanja i otvranje ergele bila ženina ideja, jer je ona kao mala imala konja, pa je poželjela tako nešto i za najmlađu ćerku.

– Prvo smo kupili jednog konja, a onda smo proširili imanje. Ovo je ergela, biće i škola za jahanje, a uskoro i restoran – ističe on.

Kako je stigao kengur na Žvinje

Kengura su dobili od prijatelja iz Srbije, imaju sve dozvole za držanje životinje.

– Kengur je iz Australije, specifična vrsta wallaby, minijaturna. Mužjak je, a zove se Džoni, star je dvije godine, a kod nas je mjesec i po. Klimu podnosi super, jede sve, voće, povrće, slično kao koza. Pripremamo ograđeni dio gdje će moći da trči i skače, da se slobodno kreće – priča Taganović.

Mala Eva vrsna instruktorka

Na imanju smo upoznali i trinaestogodišnju Ruskinju Evu, koja tu živi i svoje slobodno vrijeme provodi sa konjima kao instruktorka. O njima mnogo zna, a prije svega ih voli.

Bila je u Crnoj Gori prvi put kada je imala deset godina. Kaže da je ljubav prema konjima naslijedila od majke. Počela je da trenira u Finskoj, vježbala je i takmičila se na drvenim polugama, koje su priprema za jahanje konja…

Vila i domaćinstvo rastu

Za Ređža i njegovu “hacijendu” na Žvinjama čuli su već mnogi širom svijeta. Prije svega zato što on i Julija imaju dosta rodbine, prijatelja, poznanika… Izgleda da Novljani ovaj skroviti raj na brdu otkrivaju posljednji. Ali, biće vremena da razgledaju i shvate što imaju u svom gradu. Čitava priča ovog ljeta biće zaokružena, obećavaju naši ljubazni domaćini.

Obilazak ovog neobičnog, privlačnog domaćinstva na Žvinjama je pravo uživanje, gotovo avantura. Jahati prelijepe konje, posmatarati i dodirivati životinje, za koje je napravljen i više nego human prostor, otkrivati razne detalje napravljene u savršenom skladu sa prirodom, popiti domaći sok od šipka pored bazena s čarobnim pogledom na zaliv… Ređžov i Julijin dom na svakom koraku plijeni ljepotom, toplinom, ugodnošću…

Na imanju od oko 7000 kvadrata, trenutno su zaposlena 4 radnika. Kada ga zvanično otvore za posjetu, naplaćivaće ulaznice kako bi obezbijedili bar hranu konjima, jer kako kažu, ovdje nema zarade.

– Ovo je čista ljubav i ispunjenje naših želja i snova. To smo htjeli, za nas i grad – jasni su naši srdačni domaćini, zahvalni što je Novski portal otvorio i medijsku priču o njima i približio ga ovdašnjem svijetu.