Otvorena izložba cvijeća na platou ispred Opštine

Na platou ispred zgrade Opštine otvorena je izložba cvijeća, jedan od tradicionalnih segmenata Praznika mimoze. Izložba je prvi put upriličena na ovom mjestu, ali sa samo 15 izlagača. Na žalost, niti jednog iz Herceg Novog.

Srbijanska spisateljica, Mirjana Bobić Mojsilović, koja je sinoć upriličila i književno veče u Dvorani Park otvarajući izložbu kazala je da je cijeli svijet bašta, ali mi to zaboravljamo:

„Svanuo je divan dan i sunce koje smo tako dugo čekali. Mogu svečano da vam javim – došlo je proljeće. Hvala Herceg Novom što pravi ovako divnu manifestaciju. Cio svijet je bašta, a mi vrlo često na to zaboravljamo. Dakle, ne gledajmo televiziju, gledajmo i gajimo cvijeće. Izložbu proglašavam otvorenom“, poručila je kratko Mojsilović.

Organizatorka izložbe, Jvanka Matković zahvalila je sponozrima na podršci Opštini Herceg Novi, Turističkoj organizaciji, JUK Herceg Festu.

Ulcinjanka, Biljana Pejović predstavila je sezonsko cvijeće, najotpornije vrste koje uspijevaju na primorju. Jedna je od stalnih učesnica:

„Dan je divan kao i prostor na kojem izlažemo i zaista sam oduševljena. Kad je riječ o cvijeću, ciklame su 4 eura, osteospermum (poznata kao afrička tratinčica) 3 eura, karanfili 2,5 , viole su najjeftinije 0,50 centi, muškatle 2 i po eura….“, istakla je Pejović za Novski portal.

Na štandu inženjera agronomije u Ekoplantu, Vojislava Pojića, niz je sadnica čempresa, gorke pomorandže, fortunele, japanske mušmule:

„Uz to, imamo veliku kameliju, ilex neli stevens, maslina sorte „pekina“ i drugo ukrasno cvijeće. Velika kamelija je 99 i po eura, ilex neli stevens je 128 eura, dok su ukrasne forme od 14 i po do 16 i po eura, masline po 3 i po eura… Interesantne su fortunele i gorke pomorandže jer su u rasadniku donijele plod. Buketići mimoze su po euro, veći 2“, precizirao je Pojić, koji često izlaže na Prazniku mimoze.

Otvaranje izložbe u muzičkom dijelu upotpunila je novska klapa Lira.

Da se primjetiti da je manifestacija nastala po ideji i pod pokroviteljstvom Jovanke Broz, s tradicijom dugom više od 4 decenije posljednjih godina potpuno promijenila koncept i pretvorila se u komercijalan događaj.

Ovogodišnja je i nešto siromašnija, jer nema sobnog cvijeća, a ni mnogo izlagača. Na nekoliko štandova se nude i kreme i čajevi od bilja, kao i sapune i drveni predmeti.

Izložba je otvorena je do nedjelje od 9 do 19 h.