Otvoreno prvenstvo Crne Gore u gradnji suvomeđe 9. i 10. septembra

Foto: PK Subra

Na platou Kotobiljskog izvora, u zaleđu Herceg Novog ovog vikenda najavljeno je sedmo izdanje jedinstvenog događaja ove vrste u zemlji-Otvoreno prvenstvo Crne Gore u gradnji suvomeđe.

Ideja-vodilja je očuvanje baštine kroz sport i rekreaciju. Tročlane takmičarske ekipe će svoje umijeće gradnje na suvo iskazati u posljednjih 15 minuta, gdje će se zatim, uz postignute dimenzije, mjeriti kvalitet suvomeđe, izgled, način slaganja i nagib zida.

„Subota od 10 do 13h je rezervisana za one koji misle da se prvo oprobaju u netakmičarskoj atmosferi. Izlazak do Kotobiljskog izvora mogu iskoristiti da se u opuštenijoj atmosferi oprobaju u gradnjii i dobiju savjete na licu mjesta“, navode organizatori iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.

Nedjeljno takmičenje takođe počinje u 10h, a trajaće u zavisnosti od broja prijavljenih ekipa. Publika je dobro došla, a biće organizovana i animacija za najmlađe koji će moći da mnogo toga novog saznaju, ali i probaju sami sazidati svoju prvu-mini-suvomeđu, prilagođeno uzrastu, objašnjavaju iz Agencije.

Lokacija se nalazi na petom kilometru magistralnog puta Herceg Novi-Trebinje. Parking je obezbijeđen. Može se takođe doći za jedan sat hoda markiranom stazom (3 km) od autobuske stanice u Herceg Novom.

Učešće je besplatno,a na sopstvenu odgovornost.

Takmičari mogu biti punoljetne osobe, nezavisno od pola i državljanstva. Prijavljeni bez dovoljno članova, mogu sastaviti ekipu na licu mjesta pred početak nadmetanja.

Preporučuju se duge pantalone i tvrđe duboke cipele kao zaštita. Organizator obezbijeđuje rukavice, osvježenje i naravno-kamen.

Sve ekipe dobijaju zahvalnice, a najbolje 3 u obje konkurencije, diplome i gastro-darove NVU Ruke

Prvoplasirana ekipa u domaćoj konkurenciji dobija prelazni kamen „Orjensku bužu“.

Viber broj za PISMENE prijave ekipa i informacije je: 069 360 803

Rok za prijave je do 9. septembra (subota), do 13h

Partneri u ovom događaju su: Planinarski klub Subra, MZ Kameno-Žlijebi i NVU Ruke.