Ovog vikenda: Otvorena ulica, Dani Beograda, Noćna spenza, Picigin

Arhiva: Fešta od mimoze

Skoro 1700 prijavljenih gostiju i mještani moći će ovog vikenda, ukoliko ih ne omete vrijeme, da u Herceg Novom prate, ili budu dio, više zabavnih programa na otvorenom.

Već jutros u Igalu je Otvorena ulica, Noćna spenza na Gradskoj pijaci u Starom gradu, a Picigin na plaži „Rafaelo“.

Otvorena ulica počinje u 10.30 i biće do 14 časova, na potezu od Omladinskog parka do platoa kod Pošte. Nastupa klapa Castel Nuovo i sastav Trio Mare, kao i mažoret klub „Lili“.

Gosti Praznika mimoze iz Novog Mesta su juče priredili srdačan, prijateljski dan predstavljajući svoj folklor, gastro ponudu, najavljujući čvršće veze i zajedničke projekte dva grada. Slovenci će još jednom jutros pozdraviti domaćine, učestvujući u “Mimozinim” programima. Neće izostati vinari iz Trške gore,Udruženje za njegovanje tradicije Dolenjska i članovi Folklornog društva „Kres“.

Dio svoje ponude predstaviće i ugostitelji iz Igala, koji su se odazvali pozivu organizatora.

Noćna spenza

U okviru manifestacije Dani Beograda, uz partnerstvo sa Turističkom organizacijom Beograda, večeras od 19 do 22 časa uslijediće Noćna spenza, na novskoj gradskoj pijaci. Predstaviće se Beogradski noćni market i „Gradske pijace Beograd“.

Pijaca je neobična za Herceg Novi, ali za velike gradove je to uhodana praksa, pa će se, uprkos mogućoj kiši, na gradskoj pijaci okupiti gosti iz Beograda i izlagači hrane i domaćih proizvoda iz našeg grada.

Degustaciju lokalnih delicija prirediće žene Baošića okupljene u Udruženju „Fešta“, a vruće priganice Udruženje žena „Mala sirena“ iz Baošića. Za dobar štimung zadužen je DJ Brkati, koji je čest izvođač na manifestaciji Beogradski noćni market.

Picigin

Na plaži Rafaelo sjutra je na programu atraktivni Picigin. Loptica, ili balun, će letjeti od ruke do ruke od 11 časova. Ljepota ovog događaja, koji je već nekoliko godina neizostavan dio Praznika mimoze, je u okupljanju i druženju, pa će učesnike i publiku zabavljati klapa Kaše.

Picigin se igra na pješčanoj plaži, u plićaku, lopticom veličine dlana ili manjom. Osnovna pravila su jednostavna: pet igrača u moru dodaje se loptom udarajući je dlanovima, nastojeći pri tom da lopta ne dodirne morsku površinu, ili tlo plaže. Cilj igre je da se loptica što duže drži u igri, da se sve to začini što atraktivnijim potezima i da se igrači, kao i publika, dobro zabave.