Pacijenti, mještani i osoblje Instituta Igalo slavili norveški praznik

Tradicionalnom šetnjom od Instituta do bivšeg Hotela Tamaris i nazad, norveških pacijenata i mještana, folkloraša, uz prigodan program, nakon dvije godine pauze zbog pandemije, u Igalu je obilježen Dan ustavnosti Kraljevine Norveške.

Pacijenti i zaposleni brojali su dane kada će ponovo moći da proslave ovaj dan u Herceg Novom, poručila je glavna norveška sestra, Inger Hansen:

„Ovaj dan nama Norvežanima zaista mnogo znači. Napokon smo dobili sopstveni Ustav, što je označilo početak moderne i demokratske Norveške. Moramo uporediti i naše dvije zemlje, male ali ponosne, i srećne zbog svoje nezavisnosti“, poručila je Hansen.

Predsjednik Opštine, Stevan Katić, podsjetio je da prijateljstvo Herceg Novog i Norveške traje više od 40 godina, zahvaljujući programu u Institutu, dok se sa gradom Levangerom njeguju bratski odnosi preko 5 decenija:

„Prethodne dvije godine izostala je realizacija mnogih poslovnih, turističkih i zdravstvenih aranžmana iz svima nama poznatih razloga, među njima i norveški državni program za reumatološke pacijente koji Institut sprovodi više od 4 decenije. Krajem prošle godine održali smo sastanak sa ambasadorom Norveške Jer Eugen Jestadom sa kojim smo razgovarali o mogućnostima otvaranja počasnog ili generalnog konzulata Norveške u Herceg Novom“, istakao je Katić.

On je podsjetio i na dobrotvora i počasnog građanina Herceg Novog, Per Jarle Eriksena, koji je brojnim donacijama pomogao rad komunalnih preduzeća u Herceg Novom. Uz to, podsjetio je i da su Norveška i volonteri iz raznih zemalja pomagali pri obnovi zemlje nakon razornog zemljotresa 1979. godine.

Da bi saradnja između Instituta i norveških partnera bila bolja, neophodno je ulaganje u smještajne kapacitete Instituta, poručio je vd direktor, dr Savo Marić:

„Naše zajedničko proslavljanje traje dugo, a prijateljstvo i saradnja biće još čvršći. U godinama koje dolaze očekujemo da ćete dolaziti u što većem broju, a da ćete i ovog puta iz Herceg Novog ponijeti lijepe utiske“, poručio je Marić.

U zabavnom dijelu programa nastupila je Mjesna muzika Đenović, Mažoret klub Lili i KUD Igalo.

Inače, ove godine će na oporavak u Institut stići sedam grupa iz Norveške po 108 pacijenata. One će se smjenjivati svakih 28 dana dooktobra, a na terapijama je druga grupa.