Pala prva klapa filma “Živi i zdravi” Ivana Marinovića

Foto: Ivan Marinović ( privatna arhiva )

U Portonovom je danas počelo snimanje drugog dugometražnog igranog filma reditelja i scenariste Ivana Marinovića „Živi i zdravi“ . Kako je Marinović najavio na FB do 22. juna, filmske scene biće Stari grad, Igalo i Luštica.

Film govori o Dragani (hrvatska zvijezda Tihana Lazović), budućoj nevjesti koja se predomisli samo dva dana prije vjenčanja, iako je sve spremno i svi znaju za svadbu. Leso (Momčilo Pićurić), nemilosrdni glavešina porodice mladoženje (Goran Slavić) predlaže buntovnoj nevjesti da se vhenča, da “odglumi” svadbu, pa da onda ide gdje je volja. Ona pristaje. Međutim, uvrijeđeni mladoženja se i dalje nada da će ona ostati. Tradicionalno vjenčanje uključuje niz apsurdnih događaja, natopljenih alkoholom, pucnjavom i dinamitom, koji će u igru donijeti najgore lične strepnje likova.

Film su podržale produkcijske institucije iz Crne Gore, Srbije, Češke, Hrvatske, Slovenije i Sjeverne Makedonije. Marija Stojanović i Ivan Marinović kroz crnogorski Adriatic Western, dok Milan Stojanović iz srpske Sense Production, Veronika Kuhrova i Michal Kračmer iz češke Analog Vision, Ankica Jurić Tilić iz hrvatske Kinorame, Dejan Krajčevski iz sjevernomakedonskog Krug filma i Jožko Rutar iz Slovenački Spok Film su tu koproducenti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ivan Marinovic (@thelushtichan)

“Živi i zdravi” imaju podršku evropskih fondova Eurimages, Kreativna Evropa MEDIA i See Cinema Network. Premda tek počine snimanje osvojio je dvije nagrade, na Kanskom festivalu, kao i na filmskom festivalu u Sarajevu.

Hercegnovska lokalna uprava je takođe finansijski podržala film „Živi i zdravi“, dok će komunalna preduzeća obezbijediti logističku podršku.

U filmu glume Goran Bogdan iz Hrvatske , crnogorski glumci Dejan Đonović i Dragana Dabović, te Mirjana Joković iz Srbije i Nikola Ristanovski iz Sjeverne Makedonije. Za kinematografiju je zadužen Slovenac Dominik Istenič, a montiraće Čeh Michal Reich-