Picigin u plićaku na Toploj: Spektakl, finte, egzibicije čak 11 ekipa

Dok se snijeg bijelio po okolnim brdima Herceg Novog, na plaži Rafaelo u jaknama su cvokotali brojni gledaocii i navijači, posmatrajući februarsku igru u moru. Mlađahni i mještani “koji ne priznaju godine” u plićaku su se dobacivali balunom, bacakali i padali u atraktivnim skokovima u hladnu vodu kako bi lopticu što duže zadržali u vazduhu.

Vanka i u moru bila je ista temperatura, 12 stepeni, bez zračka sunca. Ali, “bar nije duvalo i padalo”, tješili su se gledaoci i piciginaši. Čak 11 domaćih ekipa i 56 takmičara odvažili su se za autentičnu igru picigin, kojom su nekada, samo ljeti, Novljani osvajali fureškinje.

Najbolja je bila ekipa „Polakote“ iz Zelenike, koja je pobjendički pehar posvetila svom učitelju, pokojnom Đoku Gecaju, koji ih je i naučio da igraju picigin. Druga pozicija pripala je ekipi “Što’ pit’“ , a treća ekipi „Got“.

Polakote

Najmlađi učesnik je Janko Damjanović 2008. godište, član ekipe “Dekadencija“ i najstariji Zoran Pestorić 1966. godište, koji picigin doživljava kao novu mladost.

Član pobjedničke ekipe „Polakote“, Dejan Šofranac, za Novski portal kaže da je, ipak, hladnije vani nego u moru.

– Noge ne osjećam, trebalo je plivajući stići do podijuma i nadamo se da ćemo uzeti neko od deset mjesta – šalio se Šofranac.

Neno Tabaković iz ekipe “Got” kaže da je bilo hladno, ali uzbudljivo i valovito u plićaku:

– Potrudili smo se da imamo atraktivne poteze koliko su more i hladnoća dozvolili. U fokusu je dobra zabava uz takmičarski duh da ostavimo utisak na publiku. Naš ulazak u more dočarali smo kupaćim kostimima iz 20. godine prošlog vijeka. Imali smo uz specijalno izrađene kostime i rekvizite, što je doprinijelo dodatnoj zabavi i radosti ovog događaja.

Dragan Ristić iz ekipe „Boško“ kaže da je hladno more, ali nakon pola minuta zagrijavanja je lakše.

– Kroz igru se zagrijemo, pa i nije toliko hladno. Požrtvovano je bilo, “ginuli” smo za lopticu, pa ima i povreda, ali držimo tradiciju u Zelenici i igramo picigin.

Atraktivne poteze imala je i ekipa “Što’ pit” pa i Vladimir Čereviski kaže da su neobični potezi sami draž igre.

– Picigin je pravilo da nema pravila. Što je ljepše bacanje i brže dodavanje loptice koja ide u zrak to čini draž cijele igre.

Tročlani žiri bio je u sastavu Milorad Murišić, Milan Dobrilović i Dragan Lazarević.

U petom takmičenju u piciginu nastupile su ekipe: “Maškare”, “Got”, “Punoglavci”, “Bosko”, “Dekadencija”, “Što’ pit’ ”, “Arsenal”, “Smećari”, “Po(i)akote”, “853” i “Makc”.

Dubrovačka klapa “Kaše” začinila je igru na svoj način

U publici je bilo i nekih svjetskih prvaka-veterana, koji su u piciginu predstavljali Crnu Goru i Herceg Novi 2011. godine u Splitu…Tada su igrali: Stevo Koprivica, Duško Sredanović, Bobo Popović, Lazar Doklestić, Neno Konjević, Nebojša Mandić, Kiko Marić, Nino Lepetić.

Inače, prvo takmičenje u picigiinu u okviru Praznika Mimoze organizovano je 2017. godine na Staroj banji u Igalu.