Prva “Noćna spenza” na novskoj pijaci

Foto: Vanja Berberović Šuberić

Novljani na pjacu obično idu prijepodne, ili do nekih ranih popodnevnih ura, ali sinoć su mogli prvi put i u “Noćnu spenzu”, zahvaljujući Danima Beograda na 53. Prazniku mimoze. Uprkos burovitom i hladnom vremenu nasmijani izlagači, miris mimoze i priganica, muzika, doprinijeli su dobrom raspoloženju.

Na više od 20 štandova našli su se raznovrsni proizvodi izlagača iz Beograda i Herceg Novog: specijaliteti domaće kuhinje poput aranćina, džemova,meda, sokova i ajvara, slatkih delicija, ručno rađenog nakita i ukrasa, prirodne kozmetika, cvijeća.

Ova gastronomsko-muzička manifestacija pokazala se kao sjajna prilika za druženje, prezentaciju i afirmaciju domaćih proizvoda, kao i za oživljavanje pijace u novskom Starom gradu u večernjim časovima, smatra Milina Kovačević iz Javne ustanove kulture “Herceg-fest”.

Jelena Stanković iz Turističke organizacije Beograda je izuzetno zadovoljna što ove godine učestvuju na Prazniku mimoze, jednom od najdugovječnijih festivala na ovim prostorima. Nada se da je ovo samo jedna u nizu zajednički organizovanih manifestacija i da će dobra saradnja sa Herceg Novim biti nastavljena.

-Noćni bazari, među kojima najpopularniji Beogradski noćni market, uobičajena su stvar na pijacama u Beogradu i sjajno je što su ove godine ta ideja i dio atmosfere stigli i u HercegNovi- kazala je Jelena Nikolić iz preduzeća “Gradske pijace Beograd”.

Važno je prepoznati značaj i turistički potencijal pijaca, te da su događaji ovog tipa dobar način da se spoje tradicionalno i moderno, smatra ona.

Pokazalo se da nakon rekonstrukcije prostor novske pijace ima veliki potencijal, primjetio je Ilija Bačanović iz novskog preduzeća “Komunalno-stambeno”, očekujući da ova praksa zaživi posebno tokom ljeta.

Za dobar štimung bio je zadužen DJ Brkati, koji je čest izvođač na manifestaciji Beogradski noćni market.

Drugi program u okviru Dana Beograda na 53. Prazniku mimoze je kamerna kabaretska predstava „Vodič kroz srpski mentalitet“, urađena prema knjizi Moma Kapora, po dramskom tekstu koji je priredila glumica Vjera Mujović. Predstava koja njegovanje boemski duh Skadarlije biće izvedena sjutra od 20 časova u Gradskoj kafani. Domaćini će pripremiti prigodnu zakusku, a misli Moma Kapora govoriće glumci Stevan Piale i Tašana Đorđević. Ulaznice su 10 eura.