Planinarski klub Subra obilježava 90 godina postojanja

Foto: PK Subra

Veliki jubulej, devet decenija postojanja Planinarskog kluba Subra biće obilježen narednog vikenda, 27, 28. i 29. maja, uz prigodnu izložbu, prezentacije, obilaske predjela, te 23. Orjenski maraton. Program proslave dobio je podršku Planinarskog saveza Crne Gore i Ministarstva sporta i mladih.

Kako najavljuju organizatori, trodnevne aktivnosti počinju u petak 27. maja dolaskom u popodnevnim satima do planinarskog doma „Za Vratlom“ (na 1160 m).

U 19 h je otvaranje izložbe arhivske fotografije iz fundusa kluba, dijeljenje štampanih materijala, upis, informacije.

U 21 h je prezentacija pod otvorenim nebom: „Voda u kršu, vjerovanja i rituali“, o čemu će govoriti savjetnik za kulturna dobra Parka prirode Orjen, dipl.srheolog, Željko Starčević. Uslijediće druženje uz logorsku vatru.

U subotu 28. maja u 9 h je start Orjenskog planinarskog maratona na trasi dugačkoj 14 km. Trka nema takmičarski karakter i prelazi se organizovano, uobičajenim planinarskim ritmom, uz vođenje planinarskih vodiča i priču o zanimljivostima koje se obilaze. Biće to Karaula Grab, Žitni do, Simova pećina, jama Izvod, Zmajevo ždrijelo, Subrina kapija, vrh Subre (1689 m), Vilino Guvno, Subrini platoi i Kamenska ravan. Tura traje 7-8 sati (14 km) i pogodna je za srednje spremne planinare, uz napomenu da dobar dio trase prolazi atraktivnim, ali i teže prohodnim i izrazito krševitim terenom.

U 17 h je dodjela diploma učesnicima Orjenskog planinarskog maratona, kao i prezentacija opreme kluba za vertikalne sportove, sa mogućnošću isprobavanja na obližnjem poligonu.

U 18h počinje zajednička večera, zatim veče posvećeno jubileju-90 godina postojanja. O zanimljivostima iz istorijata Subre govoriće član UO kluba, Nikola Brajović. Nakon svečanog dijela slijedi druženje uz logorsku vatru.

Mountain running trka otvorenog tipa biće održana u nedjelju 29.maja, u muškoj i ženskoj kategoriji- seniori, u apsolutnoj konkurenciji, te konkurenciji Lige planinskog trčanja PSCG. Takmičarski brojevi se preuzimaju na dan trke od 9 do 9:30 h, dok je u 10 h start trke „Orjensko srce“. Trasa je dugačka 5490 m, sa 299 m ukupnog uspona i isto toliko ukupnog silaska. Trka je namjenjena za osobe koje se bave planinskim trčanjem i sličnim sportskim disciplinama. U 12 h je dodjela učesničkih diploma, kao i diploma i medalja i najboljima. Nakon svečanosti slijedi zajednički ručak.

Orjensko srce – hiking trasa, započinje neposredno nakon starta Mountain running trke. Prijave su na mjestu događaja, od 9 do 9:30. Netakmičarski (lagani) prolazak trase je uz pratnju planinarskih vodiča i priču o lokalitetima kuda se prolazi: Žitni do, Ledena jama, Grotljavica, Duboki do i Kamenska ravan. Hiking varijanta namjenjena je najširem krugu učesnika. Prolazak traje oko 3h.

Biće organizovano i Orjensko srce-edukativna trasa za najmlađe, uz radionicu na terenu “Krupne šumske šape”, posvećenoj mrkom medvjedu i vuku (Iva Verigo, članica UO PK „Subra“).

U 14 h predviđena je dodjela učesničkih diploma za rekreativce i djecu, te prezentacija opreme kluba za vertikalne sportove, sa mogućnošću isprobavanja na obližnjem poligonu (Radovića greda).

Uslovi učešća

Učesnici planinarske trase maratona plaćaju simboličnu kotizaciju od 5 eura za dva noćenja u Domu “Za Vratlom” ili njegovom okruženju, vodičku službu i večeru u subotu.

Po želji, učesnici mogu koristiti i prostor oko Doma za šatorovanje.

Takmičari na mountain running trci plaćaju učesničku kotizaciju od 5 eura i imaju obezbijeđen ručak po završetku.

Učesnici na hiking trasi plaćaju kotizaciju od 3 eura za vodičku službu. Za djecu je besplatno.

Za ostale posjetioce važe redovne cijene usluga Doma, s tim što prednost u smještaju imaju učesnici, a među njima oni koji su ranije potvrdili dolazak. Broj mjesta u Domu je ograničen.

Potvrda učešća koje uključuje noćenje: preko Facebook stranice PK „Subra“, ili e-maila subra@t-com.me najkasnije do 26. 05. 2022.