Plesni ansambl Diana nastupa u julu u Maroku

Foto: KSC Diano

Hercegnovski KSC Diano je izabran da sa 16 članova predstavlja Crnu Goru na marokanskom Dječijem internacionalnom i festivalu mira krajem jula.

Festival je revijalnog karaktera, a ideja je da promoviše mir u svijetu, kao i jednakost među ljudima i djecom, kao i da učesnici upoznaju duge kulture.

Traje šest dana, a obaveza učesnika je da se predstave sa tri plesne numere, koje će se igrati u tri različita grada. Kako se članovi Diana spremaju za daleki put i nastup, provjerili smo sa direktoricom kluba, Antonijom Novoselac.

– Nastupićemo u tri grada na tri različite scene, defileom ćemo se predstaviti narodnim nošnjama, a u marokanskom Parlamentu će naš član pročitati našu poruku mira. To su programske aktivnosti festivala. Naša delegacija će se sastati sa njihovim ministrom kulture, gradonačelnikom Rabata i još nekoliko zvaničnika – kaže Novoselac.

Nošnje za defile iz Diana će pozajmiti, a numere sa kojima će se predstaviti još pripremaju. Jedna numera će biti na engleskom, kako bi i ostali učesnici mogli da je razumju, a dvije na našem jeziku.

– Numere još nismo završili, jer nismo htjeli da to bude prezentacija samo Diana i plesa, uradićemo tri nove numere sa kojima ćemo prezentovati našu kulturu i mentalitet i našu priču iz Herceg Novog i Crne Gore. Ideja nam je da povežemo istoriju i nešto što je savremeno, vjerovatno u plesnom stilu savremenog baleta – ističe naša sagovornica.

Poruku koja će biti pročitana u parlamentu osmišljavaju djeca, pa će izabrati najreprezentativniju. Poklone koje će ponijeti za zvaničnike osmisliće sa opštinskim Sekretarijatom za kulturu.

– Ovaj festival bira predstavnike zemalja na osnovu kvaliteta, rada iskustva koje imaju i oni na osnovu toga prave program – objašnjava Novoselac.

Troškove smještaja, hrane i izleta obezbjeđuje domaćin, a troškove puta moraju sami da obezbijede, pa su u toku brojni razgovori sa sponzorima kako bi osigurali sve potrebno za put.