Po tri godine zatvora za dva strana državljanina zbog pokušaja krijumčarenja veće količine oružja

Osnovni sud u Herceg Novom je oglasio krivim državljanina Njemačke D. R. T. (52) i Kosova A.M. (41) zbog krivičnog djela nezvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Sutkinja Vesna Gazdić im je 28. Marta izrekla jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od po 3 godine, kao i novčanu kaznu od po 1.200.

– Okrivljeni D.R.T se nalazi u pritvoru od decembra 2020. godine i pritvor mu je nakon izricanja presude produžen, dok se se okrivljeni A.M. nalazi u bjekstvu. Istom presudom osim kazne zatvora i novčane kazne, prema okrivljenim sudija Gazdić je izrekla i mjeru oduzimanja oružje i municije- saopšteno je iz Osnovnog suda u Herceg Novom.

 

Okrivljeni su u dcecembru 2020. Godine u Budvi, bez odgovarajuće isprave o oružju, neovlašćeno držali veću količinu vatrenog oružja i municije kategorije “B” koju je D.R.T. pokušao da prenese preko carinske linije izbjegavajući mjere carinskog nadzora. U tome mu je pomogao A.M. Zajedno su potom vozilom “Peugeot”, u improvizovanoj pregradi – bunkeru koji se nalazio između zadnjeg sjedalnog i prtljažnog prostora sakrili veću količinu vatrenog oružja i municije.

Oružje su pronašli službenici Stanice granične policije Herceg Novi i Carinske ispostave Debeli Brijeg, prilikom kontrole i pregleda, oko 19,20 časova, kada je okrivljeni D.R.T pokušao da napusti Crnu Goru i pređe u Republiku Hrvatsku.

Prilikom obrazloženja presude sutkinja Gazdić je navela da nije olakšavajuća okolnost to što okrivljeni D.R.T. ranije nije osuđivan, imajući u vidu količinu oružja koja je pronađena u njegovom automobilu.

Takođe, činjenica što se A.M.nalazi u bjekstvu i nije pred sudom saslušan ne utiče na odluku suda da ga oglasi krivim, jer je njegova krivica utvrđena na osnovu dokaza koji su izvedeni na pretresu.