Počinje proljećna fešta u Herceg Novom

Proljećna fešta “Primavera” , sedmi put u organizaciji Udruženja Ruke. počinje večeras, radionicom “Drugo proljeće” koja je namijenjena svim ženama od srednjih tridesetih pa do ranih sedamdesetih godina. Gošća Udruženja Ruke će biti Snežana Fatić, nutricionistkinja i gastronom. Radionica će biti održana u prostoru “Kolektiv Novi” u centru grada od 18 do 19:30 časova i besplatna je za zainteresovane.

Centralni dan fešte – subotu, 11. maj otvoriće jutarnji čas joge u parku “Boke” koji je otvorenog tipa. “Yoga sa Heli” počeće u 9 časova i namijenjena je svima koji žele da u dan uđu spremni, a možda bude inspiracija i ostalima da otpočnu sa nekom aktivnošću koja će povezati tijelo i duh. Potrebno je samo da dođete u dogovoreno vrijeme, ponesete prostirku i dobro raspoloženje.

Izložba domaćih proizvoda i rukotvorina okupiće u subotu Herceg Novom četrdesetak izlagača koji će ponuditi raznovrstan i bogat izbor tematski pripremljenih proizvoda. Proljeće, buđenje Prirode, biljke i cvijeće – inspiracije ni u ovom segmentu ne nedostaje. Izlagači dolaze iz više gradova Crne Gore i susjednog Trebinja, a u zabavnom programu tokom trajanja fešte učestvovaće mažoretke kluba Lili, pjevačka grupa Lira i dječiji horCvrkutići. Lokacija je Njegoševa ulica, uz Gradsku kafanu i pješački dio – nekadašnji korzo uz šipke ili gvožđa, a vrijeme trajanja fešte od 10 do 16 časova.

“Proljećna trpeza” je ovog puta osmišljena kao radionica koju će u subotu na maloj terasi Gradske kafane prirediti Mirjana Mira Martinetti, food blogerka iz Herceg Novog. Pdijeliće nekoliko recepata sa samoniklom biljko motar. Gastro radionica Mire Martinetti počinje u 10:30 časova i na kraju će posjetioci moći da degustiraju jela od motara.

U parku “Boke” ćete istog dana od 11 časova imati priliku da se pridružite radionici slikanja, kao i mini odbojci u organizaciji odbojkaškog kluba “Albatros”.

Prvi put u Herceg Novom biće organizovana “Disco pjaca – Food Market” na hercegnovskoj gradskoj pijaci u večernjim satima.

Pijaca će biti otvorena u subotu od 20 časova do ponoći, zahvaljujući saradnji sa Opštinom Herceg Novim i gradskim preduzećem “Komunalno-stambeno”. Na ovom događaju moći ćete da probate specijalitete novskih restorana, pivara, kužina, keteringa, lokalnih proizvođača i gastro entuzijasta. Za muziku će se pobrinuti DJ Bodzie. Svi učesnici ove manifestacije u okviru fešte “Primavera” opredijeliće dio prihoda u humanitarne svrhe, ovog puta za troškove vakcinacije i liječenja pasa iz Azila na Dizdarici.

“Primavera u zaleđu” je stalni sadržaj ovog proljećnog festivala. U nedjelju, 12. maja u pokaznu šetačku turu učesnici će krenuti sa iskusnim planinarom Željkom Starčevićem. Cilj ove prirodnjačke radionice je upoznavanje i branje samoniklog bilja hercegnovskog zaleđa.

Polazak u šetnju koja je prilagođena osobama sa minimalnom kondicijom je u 9 časova na Toploj II, ispred “Volija”. Krajnje odredište je odmorište kod Kotobiljskog izvora,  gdje će biti upriličena degustacija hrane i pića od jestivog, začinskog i ljekovitog samoniklog bilja, a meštrica je Joke Stamenković.