Pojačane kontrole i suzbijanje nelegalnog poslovanja u sezoni

Opština Herceg Novi i Uprava za inspekcijske poslove Crne Gore zajednički će suzbijati sve oblike nelegalnog poslovanja, a aktivnosti će biti intenzivirane u špicu ljetnje sezone, poručeno je tokom današnjeg sastanka predsjednika Opštine, Stevana Katića i direktorice Uprave, Ane Vujošević.

Razgovarano je o pojačanom inspekcijskom nadzoru, identifikaciji problema i načinu za zajedničko djelovanje opštinskih službi i inspekcija koje su u nadležnosti Uprave.

U Herceg Novon u predsezoni boravi skoro tri puta više gostiju nego prošle godine, što se smatra pokazateljem da će ovogodišnja sezona biti rekordna. Zato je Katić ocijeni veoma značajnim što je ovaj sastanak održan u susret špicu ljetnje sezone.

Kako je istakao, Uprava za inspekcijske poslove i opštinske službe, prije svega Služba za inspekcijske poslove i Komunalna policija, imaće redovnu komunikaciju i zajednički djelovati u svim oblastima koje su u njihovoj nadležnosti.

– Dogovorili smo da se saradnja u narednom periodu intenzivira i da Uprava za inspekcijske poslove delegira svog predstavnika koji će se uključiti u rad opštinskog koordinacionog tijela za pripremu i praćenje ljetnje sezone, kao što je to bilo prethodne godine – kazao je Katić, zadovoljan što će saradnja sa Upravom biti nastavljena i tokom ove sezone.

Direktorica Uprave za inspekcijske poslove, Ana Vujošević ocijenila je da je uključivanje predstavnika Uprave u opštinsko koordinaciono tijelo dobar korak, jer doprinosi boljoj koordinaciji i komunikaciji između lokalne uprave i državnih inspekcijskih službi.

„Ove godine, kao i prethodnih, fokus će biti na suzbijanju svih vidova nelegalnog poslovanja, bilo da se radi o suzbijanju sive ekonomije, radu bez odobrenja, neprijavljenim radnicima, svim oblicima nelegalnih prodaja ili drugim djelatnostima koje su u nadležnosti kontrole Uprave“, kazala je Vujošević.

Tokom maja su počele pojačane kontrole gradilišta, koje će trajati i tokom juna. Najavila je da će pojačani nadzor tokom jula i avgusta podrazumijevati prisustvo inspektora Uprave na području opštine Herceg Novi, koji će u koordinaciji sa opštinskim inspekcijama sprovoditi akcije i suzbijati sve vidove nelegalnog poslovanja.

Sastanku su prisustvovali potpredsjednik Opštine Herceg Novi Mirko Mustur, sekretar za turizam, ekonomski razvoj i investicije Nenad Vitomirović, načelnica Službe za inspekcijske poslove Marija Bošković, načelnik Komunalne policije Zoran Bijelić i pomoćnica direktorice Uprave za inspekcijske poslove, Višnja Orban.