Popraviti regulativu i status parking preduzeća

Foto: Parking servis

Preduzeća iz oblasti parkiranja u Crnoj Gori, među njima i hercegnovski Parking servis, u prethodnom periodu su napravila veliki iskorak u tehničko – tehnološkom napretku, uvođenjem novih usluga i servisa koji olakšavaju korišćenje i naplatu parkiranja. To je zaključeno u Budvi na sastanku Udruženja parkirališta koje čini devet profesionalnih predizeća.

Ipak, postojeća regulativa u oblasti saobraćaja u mirovanju u Crnoj Gori dosta je zastarjela i ne prati savremena pravna i tehničko-tehnološka rješenja. To, kako je zaključeno, uzrokuje brojne probleme preduzećima koja se bave ovom djelatnošću kao i samim korisnicima usluga parkiranja.

Takođe, status ovih preduzeća kao provajdera komunalne usluge parkiranja u odnosu na druge provajdere komunalnih usluga, nije odgovarajući, te će u narednom periodu fokus Udruženja biti na tome da se taj status popravi i dovede u ravan sa drugim komunalnim djelatnostima, prepoznatim kroz Zakon o komunalnum djelatnostima. To će omogućiti brži razvoj i implementaciju savremenih tehničko – tehnoloških rješenja.

U okviru tematskih sesija, sastanku Udruženja su prisustvovali i predstavnici Ministartsva pravde, telekom operatera iz Crne Gore kao i predstavnici firmi koji se bave naplatom potraživanja.

Sa predstavnicima Ministartva pravde razmatrane su teme koje se tiču mogućnosti naplate potraživanja koje su aktuelne kod svih društava iz udruženja kao i mogućnosti pristupa REKIP bazi podataka, što bi značajno olakšalo rad parking preduzeća.

Dobijena su uvjeravanja da će Ministarstvo pružiti podršku društvima kod pristupa bazama podataka koje su bitne za rad i unaprijeđenje situacije u stacionarnom saobraćaju.

Sa predstavnicima telekom operatora diskutovano je o uslovima međusobne saradnje kada su u pitanju aktuelne usluge kao i o mogućnostima generisanja novih usluga i pojednostavljena naplate usluga krajnjim korisnicima.