Porodice iz Herceg Novog zaslužne za pet decenija podružnice Bokeljske mornarice

Svečanim defileom podružnica Bokeljske mornarice 809, Kotor, Tivat i Herceg Novi, Gradske muzike Herceg Novi i Kotor, od zgrade Opštine do Trga Nikole Đurkovića, uz Bokeško kolo na Trgu, te otvaranjem nove prostorije u ulici X Hercegovačke brigade 4, podružnica Bokeljske mornarice Herceg Novi obilježila je 5 decenija postojanja.

Raport predsjedniku Opštine, Stevanu Katiću na platou ispred zgrade lokalne uprave predao je prvi kapetan podružnice Herceg Novi, Dejan Verigo, dok je Katić predao državnu zastavu. Nakon toga, uslijedio je svečani defile članova tri bokeljske podružnice do glavnog Trga, uz pratnju Gradskih muzika Herceg Novog i Kotora.

Nakon nekoliko godina, novska podružnica od sinoć je zvanično u novom prostoru, koji je otvorio predsjednik Opštine, Stevan Katić, budući i da Opština finansira zakup.

„Čast nam je što u Novom imamo organizaciju koja baštini vjekovne pomorske tradicije Boke, a koja je danas od nacionalnog značaja za državu, svrstana na UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine. Lokalne zajednice Boke kotorske zaslužne su što je tradicija Bokeljske mornarice zadržana tokom 12 vijekova, otkada su je osnovali bokeljski pomorci. Isto tako, pet decenija trajanja ove organizacije u našem gradu zaslužne su porodice iz Herceg Novog koje su u nju ugradile svoju ljubav, vrijeme i energiju, ne dopuštajući da se lokalni ogranak ugasi“, istakao je Katić.

Opština, kako je dodao, cijeni i podržava rad podružnice radi očuvanja kontinuiteta i usagšavanja aktivnosti sa savremenim potrebama, uvijek imajući u vidu istorijski i kulturni značaj mornarice.

„Siguran sam da će značajnu ulogu u unaprjeđenju funkcionisanja imati prelazak u novu prostoriju. Naša je želja i namjera da u narednom periodu odred Bokeljske mornarice aktivno učestvuje u društvenom životu grada, obilježavanju važnih datuma i svečanostima koje su povezane sa pomorskom prošlošću i tradicijom Novog i Boke“, poručio je Katić.

Predsjednik novske podružnice, Milorad Nešić, istakao je da mu je „srce puno“, te da su upriličili veličanstvenu svečanost:

„Lokalna uprava je prepoznala naš entuzijazam i imali su enormno razumijevanje za naš rad, na čemu im zahvaljujem. Kako su nam kazali, njihova vrata su uvijek otvorena i nećemo to zloupotrijebiti“, poručio je Nešić.

Minutom ćutanja odata je pošta doskorašnjem predsjedniku novske podružnice Miru Mariću i dugogodišnjem mornaru Iliji Bijeliću.

Svečanosti su, u ime Opštine, prisustvovali i glavni administrator Nenad Đorđević i sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju, Vasilije Ćuković.