Poslije kiše “zažutio” Herceg Novi, niko ne zna zašto

„Žuta kiša“ koja je u toku noći padala u dijelu Novog išporkala je vozila i sve na zemlji. Odakle je „stigla“ i šta je njen uzrok, je li vjetar “dobacio” i pijesak iz Sahare ili se nešto drugo desilo, nijesmo dobili zvaničnu potvrdu.

U Meteorološkoj stanici u Igalu kažu da „žutu“ kišu nisu zabilježili, posljednja koja je po njihovoj evidenciji pala je juče u 14.40 i nije bila mutna.

Sinoptičarka Daliborka Gojković Bajčeta koja je dežurna u Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju u Podgorici takođe nema podatke o padavinama i nije imala vremena da provjeri kakve su padavine u pitanju, „jer su praznici i ona je sama dežurna“.

Kako smatraju neki meteorolozi iz regiona, žuta kiša nije samo pijesak iz Sahare, već i zagađenje vazduha koje uzrokuju neke fabrike. Oni naglašavaju da treba biti oprezan i ne zadržavati se dugo napolju.

Do sredine dana trebalo bi da bude kiše koja bi mogla da ispere „zamućenu atmosferu“.

Intenzivnije padavine se očekuju u drugom dijelu dana i tokom noći, a u južnim i centralnim predjelima ponegdje su moguće umjerene do obilne količine. Vjetar južnih smjerova, mjestimično pojačan i jak, ponegdje na udare i veoma jak, krajem dana i tokom noći će slabiti. Najviša dnevna temperatura vazduha od 9 do 20 stepeni.