Posteri povodom 55 godina borbe protiv raka

Navršava se pedeset pet godina od prvih aktivnosti u borbi protiv raka u Crnoj Gori i isto toliko godina od osnivanja Društva Crne Gore za borbu protiv raka .

Tim povodom je Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) u saradnji sa firmama Studio Mouse, Primodesign i Montenegro Metropolis Media, napravilo prigodne postere. Nakon Glavnog grada Podgorice i sjevera Crne Gore, oni se mogu vidjeti i na jugu, za sada u Budvi.

I u Herceg Novom su posljednjih godina organizovane brojne aktivnosti u školama i ustanovama zdravstva. Nedavno je sekretar CDPR-a Domagoj Žarković hercegnovskom Domu zdravlja poklonio edukativne brošure, “Riba-hrana i lijek” za pacijente i sve koji koriste usluge ustanove.

– Posteri koji su postavljeni na predviđenim mjestima, tzv panoima -City Light osim podsjećanja na pedeset pet godina starog Društva i aktivnosti u borbi protiv raka, imaju zadatak i da opomenu i pozovu građane da pored naše stalne borbe protiv raka, treba zajedno da učestvujemo u tome i pobijedimo opaku bolest koliko je to moguće – ističu u CDPR-u.

O stasavanju Društva

Drušvo je osnovano u Titogradu, 18. februara 1967. godine. Prvi predsjednik Društva bio je akademik Ljubomir Rašović, potpredsjednici dr Nikola Ivović i Milo Kralj, a sekretar dr Petar Martinović. Upravni odbor su sačinjavali ugledni intelektualci i javne ličnosti toga vremena (ljekari, pravnici, ekonomisti, pisci, političari, kulturnjaci…, među kojima dr Bato Pešić, Čedo Šćepović, dr Bećko Lakić i mnogi drugi).

Radiološki institut koji je postao specijalizovana ustanova za liječenje oboljelih od raka počeo je da se radi te iste, 1967. godine.

– Danas je to nova, savremena i odlično opremljena ustanova – Klinika za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore, koja opslužuje pacijente kako iz cijele Crne Gore, tako prema potrebi i one iz regiona. Društvo Crne Gore za borbu protiv raka je još prije 51. godinu, od 1 do 8. marta 1971.godine, u Crnoj Gori po prvi put organizovalo i Nedjelju borbe protiv raka zajedno sa društvima za borbu protiv raka Republika bivše SFRJ. Takođe treba naglasiti da je Nedjelja borbe protiv raka 1973. godine bila posvećena problemu pušenja i raku pluć, prvi put na ovim prostorima – podsjećaju iz CDPR-a.

Društvo je tada imalo odličnu saradnju sa Crvenim krstom Crne Gore i Jugoslavije.

Početkom devedesetih godina dvadesetog vijeka smrću velikog broja kadrova – entuzijasta, ratnim okruženjem, kao i raspadom bivše domovine – SFRJ Društvo je prestalo da postoji.

Nastavak tradicije i aktivnosti u borbi protiv raka u Crnoj Gori vezuje se za Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR), koje je osnovano 5. novembra 2001. godine.

– Zadatak CDPR-a je da podstiče i koordinira aktivnost članova i aktivista u borbi za smanjivanje broja novooboljelih od ove opake bolesti. Istovremeno CDPR je kao cilj postavilo i smanjenje stope smrtnosti od raka u Crnoj Gori, kao i podizanje kvaliteta života oboljelih – dodaju iz CDPR-a.