Pozorište o zločinu: “Lutka sa kreveta broj 21”

Večeras je zavšna predstava u okviru revije Beoarta na 27. Hercegnovskim aprilskim pozorišnim svečanostima je „Lutka sa kreveta broj 21“ u režiji Slobodana Brankovića, rađena prema tekstu Đorđa Lebovića, napisanom prije skoro pedeset godina.

Reditelj objašnjava da je bio cilj da ukažu koliko je važno opredjeliti se oko nekih važnih društvenih pitanja. Predstava je posvećena svim žrtavama seksualnog nasilja koje su smogle hrabrosti da izađu i javno „upere prstom direktno u lice zla”, ali i onima koje još ćute. Takođe, cilj je bio da predstava prikaže sav pakao koji jedna žrtva prolazi kada riješi da o zločinu progovori.

To je priča o Vilmi, bivšoj logorašici „Kuće lutaka“, njenom životu, izborima i dilemi da li progovoriti ili ćutati o zločinu.

Uloge tumače: Jasmina Večanski Kujundžić, Branislav Jerković, Jugoslav Krajnov i Marko Marković.

Kritičari su, nakon premijere 25. marta u Srpskom narodnom pozoristu u Novom Sadu, ocijenili da su glumci dosljedno i inspirativno donijeli kompleksne uloge. Producent Boris Mišković (Beoart 2015) kaže da je predstava pravo, pošteno i iskreno pozorište, onakvo kakvo treba da bude.

– Vjerujem da smo uradili nešto značajno za društvo, a to, odmah, čini da se čovjek osjeća dobro. Nadajmo se, da će se, poslije svakog izvođenja predstave, tako osjećati i publika, da sve protekne u slavu pozorišta, rekao je Mišković.

Predstava je na programu večeras u 20.30 sati u Dvorani Park.